open-navfaktor-logo
search
Zdravstveni i sigurnosni rizik
Hrvatska sutra vraća svoje vojnike iz Afganistana, ali i vojnike iz država regije
Hrvatska Vlada je na sjednici usvojila odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika hrvatskog kontingenta, ali i vojnika Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije koji su učestvovali u misiji Resolute Support u Afganistanu.
26.03.2020. u 12:41
get url
text

Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj danas usvojila odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su učestvovali u misiji Resolute Support u Afganistanu.

Ovom odlukom Vlada Republike Hrvatske daje saglasnost da Croatia Airlines d.d. obavi transport, odnosno povratak pripadnika Hrvatske vojske koji su učestvovali u misiji podrške miru Resolute Support u Afganistanu.

- Povratak pripadnika 11. hrvatskog kontingenta iz Afganistana planiran je za 27. mart avionom Croatia Airlines.  Iz misije Resolute Support se vraća ukupno 140 pripadnika 11. kontingenta, od čega 105 pripadnika Hrvatske vojske, 26 pripadnika Vojske Crne Gore, sedam pripadnika Armije Sjeverne Makedonije te dva pripadnika OS Republike Albanije - navodi hrvatska Vlada.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izvijestio je članove Vlade RH kako je polazak aviona sa aerodroma u Zagrebu predviđen u petak, 27. marta u jutarnjim satima, a povratak u Zagreb u kasnim večernjim satima.

Zbog globalne situacije s koronavirusom povratak pripadnika 11. kontingenta u Republiku Hrvatsku bio je privremeno odgođen.

- Procijenili smo kako njihov daljnji ostanak u Afganistanu nakon isteka mandata predstavlja zdravstveni i sigurnosni rizik - istaknuo je ministar Krstičević.

Ministar je pojasnio kako se pri povratku hrvatskih pripadnika iz misije u Afganistanu vodilo računa i o povratku hrvatskih saveznika i partnera koji se nalaze u sklopu 11. hrvatskog kontingenta.

- Pobrinut ćemo se i za naše saveznike i partnere iz Crne Gore, Albanije i Sjeverne Makedonije. Zajedno smo u ovoj misiji već dugi niz godina i to je najmanje što možemo učiniti za njih - poručio je Krstičević.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.