Burna rasprava

Hrvatska zastupnica demonstrativno napustila konferenciju o evropskom putu BiH

Objavljeno: 06.12.2018. u 15:06

U ime "mladih iz BiH" zapravo je, prenosi Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, govorila Mladež HDZ-a BiH, iz čijeg se nastupa u Evropskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda

U srijedu je u Evropskom parlamentu zastupnica iz Hrvatske Željana Zovko organizirala konferenciju pod nazivom "EU proširenje na Zapadni Balkan, mladi i utjecaj rezolucije Parlamenta – slučaj Bosne i Hercegovine". Događaju je prisustvovao i ministar pravde BiH Josip Grubeša (HDZ BiH).

Kako je kazala zastupnica Zovko, skup je organiziran povodom posjete mladih iz BiH Evropskom parlamentu. U ime "mladih iz BiH" zapravo je, prenosi Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH, govorila Mladež HDZ-a BiH, iz čijeg se nastupa u Evropskom parlamentu moglo zaključiti da je glavni problem studenata u BiH izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda.

Izvještaj Inicijative za monitoring evropskih integracija BiH u nastavku prenosimo u cijelosti:

- Iako je najavljen kao skup posvećen proširenju EU-a i perspektivi mladih iz BiH, njegova jedina tema bila je "legitimno predstavljanje naroda". U interpretaciji Ivane Maletić, zastupnice u Evropskom parlamentu iz Hrvatske, to pitanje je predstavljeno kao "vođenje teške borbe za opstanak" jednog konstitutivnog naroda

Na ovakve istupe reagovala je Tijana Cvjetićanin iz Inicijative za monitoring evropskih integracija, upitavši prisutnog izvjestioca EP za BiH Cristiana Dana Predu (EPP) da pojasni svoj i stav Evropskog parlamenta o provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u slučajevima ustavne diskriminacije koja je višestruko potvrđena.

- Ovo što smo danas čuli je apsurdno. Evropska unija je pred Bosnu i Hercegovinu postavila zadatak da omogući jednaka prava onima koji ne pripadaju konstitutivnim narodima, a ne da osigura HDZ-u člana Predsjedništva BiH - rekla je Cvjetićanin.

Posebno zabrinjavajuće poruke došle su od još jedne zastupnice iz Hrvatske u Evropskom parlamentu Ruže Tomašić (ECR), koja je našla za shodno da naglasi da njeno porijeklo iz BiH seže do 12-13. vijeka, uz opasku: "Samo pogledajte dokle su nekada sezale granice Hrvatske."

Izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH Cristian Dan Preda oštro je reagirao na istupe zastupnice Tomašić, upitavši je sa koliko je uopće političara iz BiH razgovarala o procesu EU integracija, te dodao da je njena grupa (ECR) ta koja zapravo ne želi vidjeti BiH u EU. Zastupnica Tomašić je nakon njegovog istupa demonstrativno napustila skup.

Preda je više puta apelirao na sve prisutne da prestanu građanima nuditi iluzije i pozabave se konkretnim pitanjima koja čekaju Bosnu i Hercegovinu.

- Nemojte razmišljati iz etničke perspektive ukoliko želite napredak BiH - rekao je on.

Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH smatra indikativnim da je ovakav skup organiziran neposredno prije glasanja o Rezoluciji o BiH pred Odborom za vanjske poslove Evropskog parlamenta. Također bi bilo interesantno saznati o čijem trošku je na ovom skupu učestvovao Josip Grubeša, ministar pravde BiH, s obzirom na to da je tokom događaja oslovljavan kao ministar.

Izvor:   Inicijativa za monitoring evropskih integracija BiH

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije