open-navfaktor-logo
search
Tragedija u Češkoj
Hrvatski maturant poginuo vjerovatno tako što je izvodio "parkour trik"
Pogibija 17-godišnjeg učenika porečke Srednje škole Mate Balote na maturalnom putovanju u Pragu u noći s petka na subotu dogodila se nakon što je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i pao kroz otvoreni prostor, potvrdila je za HRT hrvatska ambasadorica u Češkoj Ljiljana Pancirov.
03.04.2023. u 15:53
get url
text

- Uviđajem je policija utvrdila da je riječ o nesretnom slučaju. Mladić je preskočio ogradu na balkonu uz restoran na petom spratu i najvjerovatnije je htio izvesti "parkour-trik". Radi se o vještini prevladavanja određenih prepreka, no, nažalost, kod tog skoka učenik je pao kroz otvoreni prostor - izjavila je ambasadorica Pancirov.

Dodala je kako će obdukcija biti gotova tokom dana budući da se radi o nesretnom slučaju te da će od utorka biti moguće organizirati prijevoz poginulog mladića u Hrvatsku.

U međuvremenu, prenosi Hina, učenicima i nastavnicima pruža se psihološka pomoć, uključen je krizni tim, stručnjaci i psiholozi, poštuju se i slijede svi posebni protokoli. U ovom slučaju najprije se radi s učenicima koji su bili svjedoci tragedije, zatim s razredom koji je učenik pohađao, a organiziraju se i posebni roditeljski sastanci.

- Sve se to radi kako bi se izbjegle dodatne posljedice - naveli su iz porečke Srednje škole.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.