open-navfaktor-logo
search
Festival glumca
Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo priznanje Zijahu Sokoloviću
Na Festivalu je Zijah A. Sokolović učestvovao sa osam svojih predstava "Lijevo desno glumac"
29.05.2019. u 15:48
get url
text

Hrvatsko društvo dramskih umjetnika dodijelilo je priznanje istaknutom bh. glumcu Zijahu A. Sokoloviću za 50 godina glumačkog života te doprinos hrvatskom glumištu i pozorišnoj umjetnosti.

Nagradu je Sokoloviću uručila glumica Perica Martinović, a događaj je upriličen na Festivalu glumca posvećenom glumcu i njegovom stvaralaštvu, održanom od 11. do 19. maja u pet gradova Vukovarsko-srijemske županije (Otoku, Vukovaru, Županji, Vinkovcima i Iloku).

Za devet festivalskih dana prikazano je 30 pozorišnih predstava koje predstavljaju presjek glumačkih umjetničkih ostvarenja prošlogodišnje domaće pozorišne produkcije.

Na Festivalu je Zijah A. Sokolović učestvovao sa osam svojih predstava "Lijevo desno glumac".

Festival glumca jedini je festival u Hrvatskoj u čijem je središtu glumac, jer je glumac središte svake pozorišne predstave i svakog pozorišnog događaja.

- Glumac je početak i kraj čovjekove prolaznosti u formi pozorišne umjetnosti i može se reći "pozorište to sam ja - glumac". I Festival je posvećen afirmaciji glumačkog stvaralaštva i velikim glumcima hrvatskog glumišta Fabijanu Šovagoviću, Ivi Ficiju i Nevenki Filipović - navodi se u saopćenju Sarajevskog ratnog teatra SARTR.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.