open-navfaktor-logo
search
Grabar-Kitarović
Hrvatsku predsjednicu u ponoćnoj kontroli granice s BiH napao roj stršljenova
Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović noćas je bila u kontroli granice sa Bosnom i Hercegovinom kako bi se uvjerila u rad granične policije
06.09.2018. u 10:52
get url
text
Kolinda Grabar-Kitarović obišla zelenu granicu sa BiH
Kolinda Grabar-Kitarović obišla zelenu granicu sa BiH

Nakon obilaska zelene granice sa BiH i Stanice granične policije Cetingrad, u mjestu Buhača je izjavila kako se uvjerila u visoku profesionalnost i dobru opremljenost hrvatske policije. 

- Moj dojam o čuvanju granice je izvrstan - izjavila je Grabar-Kitarović nakon obilaska granice na Zajedničkom međunarodnom graničnom prijelazu Maljevac.

Ona je izrazila zadovoljstvo zbog dobre saradnje hrvatske i bosanskohercegovačke policije, jer brzo se i dobro reagira prilikom međusobnih sukoba migranata ili pokušaja ilegalnih prelazaka granice.

- Uvjerila sam se u profesionalnost policije, u dobru opremljenost zahvaljujući i Europskoj uniji. Tu su razne letjelice i termovizijske kamere i dobro se pokriva cijela zelena granica - ocijenila je  Grabar-Kitarović ,koja je i sama dio granice pregledala termovizijskom kamerom, koja omogućuje da se u i u mraku jasno vidi kretanje ljudi.

Predsjednicu je u jednom trenutku napao roj stršljenova, pa se tako i sama uvjerila u jednu od mnogobrojnih opasnosti koje vrebaju policiju u obavljanju svog posla.

Kao razlog za obilazak terena navela je brojne pritužbe hrvatskih građana uz zelenu granicu, zabrinutih zbog povećanog broja ilegalnih migracija i strahuju za svoju sigurnost.

Istaknula je kako je dobila i molbu za pomoć iz Velike Kladuše u BiH da se spriječi osnivanje velikog migrantskog centra u tom gradu. Tamo smatraju kako nije dobro da na jednom mjestu bude koncentriran velik broj migranata, pa traže da se u BiH na većem području izgradi više manjih centara, upravo zbog opasnosti od porasta kriminala i napada na ljude i imovinu.

- Ovo je vanjska granica Evropske unije i Schengenska granica. Mi kvalitetnim nadzorom granica pokazujemo spremnost na proširenje Schengena na Hrvatsku - kazala je Grabar-Kitarović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.