open-navfaktor-logo
search
Poruka Čoviću
HSBiH: HDZ bi se morao zalagati da Hrvati biraju sebi predstavnike i u RS-u
Predsjedništvo Hrvatske stranke Bosne i Hercegovine na jučerašnjoj sjednici razmatralo je aktualnu političku situaciju u BiH te skreću pažnju na "teško stanje u kojem se nalazimo".
03.02.2022. u 12:30
get url
text

- Čuvajte RS, poručio je Dragan Čović srpskim političarima pozvavši ih da ipak ostave "dovoljno otvorena vrata i za druga dva konstitutivna naroda". Koliko dovoljno trebaju biti odškrinuta vrata za Hrvate i Bošnjake kao konstitutivne narode. Zar ta vrata ne bi trebala biti širom otvorena, na cijelom prostoru BiH, kako je to odlučeno 4. 7. 2000. godine, kada je Ustavni sud BiH donio odluku da su Bošnjaci, Srbi i Hrvati konstitutivni na teritoriji cijele BiH. Podsjetimo da su za odluku glasale bošnjačke i sudije stranci dok su protiv konstitutivnosti glasale hrvatske i srpske sudije - saopćili su iz HSBiH.

Dodaju da je razgovarati o izmjenama Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi samo na FBiH, od HDZ-a u najmanju ruku licemjerno, dok se u RS-u podmeću "kukavičija jaja" koja biraju sami Srbi po nalogu Milorada i Dragana.

- Ako se HDZ zalaže da Hrvati sami sebi biraju predstavnike u FBiH jednako tako morali bi se zalagati da Hrvati sami biraju svoje predstavnike i u RS-u. Sukladno popisu stanovništva 1991. u Banjoj Luci bilo je 29.026, a 2013. godine 5.104 Hrvata, jednako loše stanje je na cijelom prostoru RS-a i u svim općinama u kojima su živjeli Hrvati u Posavini. Gospodine Čoviću ne zaboravite da je Briševo zbrisano, a ko i na čemu zavidi ovakvim poražavajućim brojkama, jesu li brojke Srba i Bošnjaka jednako poražavajuće na prostoru na kojem Vi stolujete i jeste li zbog toga sretni ili Vam zavide - navode iz HSBiH i dodaju:

- Odluke i presude Evropskog suda za ljudska prava su zapravo presude Dejtonskom ustavu kao dijelu Općeg okvirnog sporazuma za mir u Bosni i Hercegovini. Stoga, pozivamo kreatore da usklade Dejtonski Ustav BiH sa odlukama i presudama suda za ljudska prava jer uz ovakav okvir BiH nema snage da sama napravi taj veliki iskorak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.