open-navfaktor-logo
search
Poruka iz Posavine
HSPBiH: Bojkot izbora doveo bi do nesagledivih štetnih posljedica za Hrvate u BiH
Delegacija Hrvatske stranke prava Bosne i Hercegovine predvođena predsjednikom stranke Nikolom Ragužem i članom predsjedništva Zvonkom Jurišićem boravilo je u radnoj posjeti Posavskom kantonu.
11.04.2022. u 10:26
get url
text

Predsjednik Kantonalnog vijeća HSPBiH Mario Pejić iznio je presjek stanja i aktivnosti koje je stranka poduzela u proteklom periodu kao i o planovima u narednom periodu. Na HSP-u kao jedinoj opoziciji je velika odgovornost okupiti narod te vratiti dostojanstvo Posavini, da bude mjesto ugodnog života a ne da Posavina služi kao poligon za iseljavanje što na žalost danas jest, saopćio je HSPBiH.

Predsjednik HSPBiH Nikola Raguž dao je podršku vodstvu stranke u ovom kantonu te istakao da je "naša dužnost i obaveza boriti se za Posavinu i boljitak našem narodu".

- Posavina je podnijela ogromnu žrtvu i to ne smijemo nikad zaboraviti - kazao je.

Izvijestio je prisutne o trenutnim aktivnostima stranke koje se poduzimaju na višim nivoima kao i trenutnoj političkoj situaciji u BiH uoči nadolazećih izbora.

HSPBiH poziva lidere da se iskoristi još ovo malo vremena koje je ostalo do raspisivanja izbora za nastavak dijaloga i postizanje dogovora. Apeliraju na dobru volju, razum i svako odbacivanje nakane da se drugi i drugačiji dovede u nepovoljan politički položaj.

- Ukoliko dođe do održavanja izbora bojkot izbora za Hrvatsku stranku prava BiH nije opcija. Smatramo da bi to dovelo do nesagledivih štetnih posljedica za Hrvate u BiH te da se ne smijemo kockati prvenstveno sa kantonima jer iz njih se realno crpi ogromna snaga. Pozivamo na izmjene Izbornog zakona i djelomične izmjene Ustava BiH. Dijalog i dogovor nemaju alternativu, to je civilizacijski uspjeh - saopćili su.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.