open-navfaktor-logo
search
Saopćenje kompanije
Huawei: Kontrole u SAD-u nemaju nikakvog utjecaja, u kontaktu smo s Googleom
Huawei Technologies Ltd, najveći svjetski proizvođač mrežne opreme za telefonske operatere, ima "rezervne kopije" ako izgubi pristup američkim komponentama, rekao osnivač kineske kompanije Zhengfe
21.05.2019. u 13:49
get url
text

Osnivač Huaweija izrazio je uvjerenje da će ograničenja Sjedinjenih Američkih Država imati mali uticaj na prodaju kineskog tehnološkog giganta. Ren Zhengfei je dodao u utorak kako razgovara sa Googleom o "hitnoj pomoći" za moguće gubitke usluga za Huaweijeve pametne telefone.

-Huawei Technologies Ltd, najveći svjetski proizvođač mrežne opreme za telefonske operatere, ima "rezervne kopije" ako izgubi pristup američkim komponentama - rekao je Zhengfei za kineske medije.

Uredba administracije Donalda Trumpa od prošle sedmice pojačala je pritisak na Huawei, za koji Washington tvrdi da je prijetnja nacionalnoj sigurnosti, i mogla bi poremetiti prodaju mrežne opreme i drugih proizvoda. Huawei je drugi na globalnom tržištu pametnih telefona, ali se oslanja na Googleov operativni sistem Android i dobavljače komponenti iz SAD-a.

Vlada Kine je ponovila obećanje da će braniti interese kineskih kompanija u inostranstvu, ali nije iznosila detalje šta Peking može konkretno uraditi.

Američki zvaničnici tvrde da su Huawei i drugi kineski prodavci telekomunikacione opreme sigurnosni rizik, jer su podređeni Komunističkoj partiji Kine. Huawei negira optužbe da olakšava kinesko špijuniranje.

- Kontrole SAD-a neće imati nikakvog utjecaja u okviru djelovanja naše kompanije, a ni na razvoj telekomunikacione tehnologije nove generacije. Možda bi moglo doći do utjecaja na neke male poslove - naglasio je Zhengfei.

Huawei je razvio sopstvene čipove za neke pametne telefone i druge proizvode, ali se oslanja na američke dobavljače za svoje najnaprednije komponente.

- Huawei i Google razgovaraju o hitnim mjerama pomoći za poslovanje sa pametnim telefonima, koji bi mogli izgubiti pristup nekim uslugama američke kompanije - kazao je osnivač Huaweija.

Nakon što je američka administracija kineskog tehnološkog diva uvrstila na crnu listu, Google je donio odluku o uvođenju određenih ograničenja za Huawei u pristupu operativnom sistemu Android.  Google je u ponedjeljak objavio da će njegove osnovne usluge i dalje raditi na Huawei pametnim telefonima, koji koriste operativni sistem Android.  

Google nije dao detalje o tome koje usluge bi mogle biti uskraćene, ali kompaniji je zabranjeno da direktno prenosi hardver ili softver na Huawei, što bi moglo uticati na korištenje mapa ili drugih usluga koje zahtijevaju podršku američke kompanije.

Washington je pokušao da ubijedi i svoje saveznike da izbjegavaju Huawei kao dobavljača sljedeće generacije komunikacione tehnologije - 5G mreže.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.