open-navfaktor-logo
search
Popularne aplikacije
Huawei našao zamjenu za Google Maps
Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u maju prošle godine
22.01.2020. u 17:41
get url
text

Nakon što im je uskraćen pristup Googleovim servisima, u kineskoj kompaniji Huawei bili su prisiljeni pronaći zamjene za popularne aplikacije koje oni nude.

Kako bi nadomjestili Google Maps udružili su snage s kompanijom za satelitsku navigaciju TomTom, koja je poznata po sistemima za navigaciju namijenjenim automobilima. U njoj će izraditi aplikaciju za Huaweijeve uređaje na koje više nije moguće instalirati Google Maps. Podsjetimo, administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa stavila je Huawei na crnu trgovinsku listu u maju prošle godine. Tvrde kako njene uređaje i opremu kineska vlada koristi za špijuniranje u inostranstvu.

U Huaweiju su te optužbe odbacili. Taj potez Trumpove vlade znači kako američke kompanije moraju dobiti dozvolu za poslovanje s Huaweijem. Iako zabrana još nije u punoj mjeri stupila na snagu, jer su američke vlasti u više navrata odobrile produženje tranzicijskog perioda, u Googleu su uskratili pristup njihovim servisima za nove Huaweijeve uređaje, među kojima su modeli Mate 30 i nadolazeći P40. TomTom je nizozemska kompanija, pa za njih ne vrijede ista ograničenja kao i za američke kompanije. Iz Huaweija su potvrdili kako je sporazum postignut prije nekog vremena, ali nisu precizirali kad.

Zasad još nije poznato kad bi operativni sistem Harmony trebao zaživjeti na Huaweijevim smartfonima. Krajem prošle godine stigla je procjena kako bi se to moglo dogoditi tokom idućih šest do devet mjeseci, piše Business Insider.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.