open-navfaktor-logo
search
Prijedor
"Humanitarac" sa "Češkom zbrojevkom" i pancirom: Uhapšen bivši vođa Srbske časti Igor Bilbija
Policija iz Prijedora uhapsila je bivšeg vođu "Srbske časti“ Igora Bilbiju, kod koga je pronađeno oružje, municija i pancirni prsluk, potvrdili su nezvanično za Faktor izvori bliski policiji.
01.02.2021. u 15:52
get url
text

On je uhapšen tokom planskih aktivnosti koje su realizovane tokom vikenda, a u cilju sprečavanja vršenja krivičnih djela, redukcije ulične prodaje narkotičkih sredstava, prekršaja iz oblasti javnog reda i mira, te aktivnosti u pogledu kontrole poštovanja Zaključka Republičkog štaba za vanredne situacije. Bilbija je uhapšen tokom racije u ugostiteljskom objektu koju su izveli pripadnici PU Prijedor, zajedno sa Jedinicom žandarmerije.

Kod njega je tom prilikom pronađen pištolj "Češka zbrojevka", kalibra 9 mm sa 12 pripadajućih metaka. Potom je pretresen njegov stan, gdje je pronađeno i oduzeto još 17 pištoljskih metaka, 35 puščanih metaka kalibra 7,62mm, okviri za automatsku pušku, pancirni prsluk, te drugi predmet koji mogu poslužiti kao dokaz.

- Lice je lišeno slobode, a nakon kompletiranja predmeta, Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor, bit će dostavljen izvještaj za počinjeno krivično djelo nedozvoljena proizvodnja i promet oružja ili eksplozivnih materija - kazali su u PU Prijedor.

U sklopu ovih aktivnosti uhapšene su i tri osobe kod kojih su pronađena narkotička sredstva.

Kako saznajemo, radi se o Edinu B. iz Bosanke Dubice i Aliji S. iz Bosanke Kostajnice, kod kojih je pronađen heroin, te Slaviša G., kod kojeg je nađena određena količina medicinske droge.

- Protiv ovih lica će nadležnom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka po Zakonu o proizvodnji i prometu opojnih droga - kazali su u policiji.

Podsjetimo, pripadnicima "Srbske časti" iz Srbije je prije dvije godine zabranjen ulazak u BiH jer su ih institucije naše zemlje proglasile prijetnjom za nacionalnu sigurnost.

Kako se tada moglo čuti, vođa "Srbske časti" Bojan Stojković, te prvi čovjek te organizacije u entitetu RS Igor Bilbija, terete se za regrutiranje osoba iz kriminalnog miljea koji bi trebali činiti okosnicu paravojne jedinice, osnovane za potrebe predsjednika entiteta RS Milorada Dodika.

Aktivnosti Stojkovića i ostalih "humanitaraca" iz "Srbske časti" su, prema podacima obavještajnih službi, koordinirane iz Moskve, gdje nerijetko i borave. Pod patronatom ruskih službi prošli su obuke u vojnoj bazi "Ševatske Livade" u Preševu te "Humanitarnom centru" u Nišu.

O njihovom djelovanju i ulozi su pisali i strani mediji, poput Washington Posta, koji ovu paravojnu formaciju direktno dovodi u vezu sa Rusijom.

Bilbija je tada u medijima tvrdio da se organizacija bavi humanitarnim radom, da ne ide na vojne obuke niti ima oružje. Negirao je i veze s politikom, Miloradom Dodikom i Vladom RS, te kazao da se finansira iz vlastitih sredstava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.