navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Hljeb pustinje

Hurme najhranjivije voće, lijek za mnoge bolesti

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti

Objavljeno: 07.05.2019. u 07:50
get url
text

Hurme su jedna od najhranjivijih vrsta voća i ponekad ih zovu "hljeb pustinje", jer više od dvije trećine hurmine težine čini prirodni šećer.

U drevnim civilizacijama koje su postojale prije više od 5.000 godina hurme su bile jako cijenjene, stari Egipćani su ih smatrali simbolom plodnosti, dok su ih Grci i Rimljani koristili za ukrašavanje svojih proslava. Danas je uzgoj hurmi veoma rasprostranjen na Arabijskom poluostrvu, u Iranu, Egiptu, Iraku, Španiji, Italiji i SAD-u. Postoji više od 600 vrsta hurmi.

Hrana i lijek za djecu

Hurme sadrže prirodni šećer koji se lahko apsorbuje i probavlja, pa je zato prikladan i siguran za dječiji stomak i crijeva. I sok od hurmi je koristan, naročito ako se izmiješa s mlijekom – to je veoma hranljiv i okrepljući napitak za djecu i odrasle. Kaša od hurmi i meda ublažava bolove desni za vrijeme nicanja zubi i olakšava taj proces.

Preporučuje se kupovina kvalitetnih vrsta hurmi koje se dobro operu prije upotrebe, naročito ako se koriste kao hrana ili lijek za djecu.

Učinkovito liječenje tvrde stolice

Hurme se mogu koristiti za liječenje crijevnih smetnji, pospješuju crijevne funkcije i pomažu razvoj korisnih bakterija u crijevima. Hurme su veoma korisne i u liječenju tvrde stolice jer materije koje se nalaze u hurmama stimulišu lijena crijeva. Trebalo bi ih preko noći pokiseliti u vodu i ujutro ih izvaditi nakon što se od njih napravio fini sirup, kako bi imale laksativno dejstvo.

Idealna hrana za postače

Zanimljivo je da doktori zapadnjaci savjetuju pacijentima koje liječe postom, da post prekidaju prirodnim šećerom iz voća i vodom. I pošto znamo da hurme sadrže veliki procenat šećera koji se lahko apsorbuje, onda nam je jasno da su hurme i voda najbolja hrana za postače.

Liječenje gojaznosti

Hurme sadrže veliki broj različitih hranljivih tvari i stoga su veoma sita hrana. A pošto znamo da je uzrok gojaznosti nemogućnost da se savlada osjećaj gladi i apetit za hranom što čovjeka navodi da uzima velike količine masnoća i šećera, onda uzimanje nekoliko hurmi kad se osjeti glad pomaže u tom slučaju. Hurme će organizmu dati potrebni šećer i stimulisati rad crijeva što će smanjiti osjećaj gladi i eventualno smanjiti potrebu za unosom hrane.

Lijek protiv upala

Hurme su dobre za liječenje jetre i čišćenje od otrovnih tvari, prekidanje posta hurmama je jedan od najboljih prirodnih lijekova za održavanje zdravlja i čišćenje jetre od štetnih tvari. I uzimanje soka od hurmi pomaže u liječenju grlobolje, različitih vrsta groznice i prehlade.

S obzirom na njihovu veliku medicinsku i hranljivu vrijednost, smatra se da su hurme najbolja hrana budućnosti. Hurme sadrže visoki procenat karbohidrata (škroba) do 88 posto, masnoća 2,5-5 posto, bjelančevina 2,3-5,6 posto, vitamina 6,4-11,5 posto i drugih vlakana. Meso hurme sadrži 0,2-5 posto ulja, dok je udio ulja u sjemenki 7,7-9,7 posto.

Hurme sadrže vitamine A, B1 i B2, kao i florin koji sprečava propadanje zubi. Ostali minerali koji se nalaze u hurmama su: bor, kalcij, kobalt, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, kalij, fosfor, natrij i cink. Košpe sadrže aluminij, kadmij, hlorid, olovo i sumpor u različitim količinama. Selen, element za koji se vjeruje da sprečava nastajanje raka i koji ima važnu imunološku funkciju, također se nalazi u hurmama.

Zbog svih prethodno spomenutih osobina može se reći da su hurme idealna hrana budućnosti.

Anemični pacijenti trebali bi jesti što više hurmi, jer su one odličan izvor željeza. 100 gr hurmi sadrži oko 0,90 željeza, što je oko 11 posto preporučene dnevne vrijednosti. Željezo, kao dio hemoglobina unutar crvenih krvnih stanica, određuje nosivost kisika u krvi. Najviše potrebe za željezom imaju djeca u pubertetu i trudnice.

Vitamini za oči

S obzirom na to da sadrže lutein i zeaksantin hurme se nazivaju "vitaminima za oči". Lutein i zeaksantin su posebno važni za mrežicu i makulu oka, jer potpomažu ćelije epitela za dobar vid i mogu sprečiti oštećenje makule, koje se javlja u starosti. Zato ako želite sačuvati dobar vid, trebate jesti što više hurmi.

Smanjuju krvni pritisak

Hurme su veoma pogodna hrana za ljude koji pate od visokog krvnog pritiska. One sadrže vrlo malo sodija, a bogate su potazijem. Standardna porcija od pet ili šest hurmi daje oko 80 miligrama magnezija, esencijalni mineral koji doprinosi širenju krvnih žila. Istraživanja pokazuju da 370 miligrama magnezija dnevno može smanjiti krvni pritisak.

Štiti od moždanog udara

Jedna od ključnih prednosti hurmi je njihova sposobnost da reguliraju zdrav nervni sistem, zahvaljujući bogatom sadržaju kalija. Istraživanje su pokazala da veći unos kalija (oko 400 mg) može smanjiti rizik od moždanog udara za 40 posto.

Hrana za mozak

Hurme sadrže fosfor, a on igra važnu ulogu kao hrana za mozak. Iz tog razloga se hurme preporučuju u ishrani osoba koje se bave intelektualnim radom.

Vjeruje se da hurme imaju učinkovito dejstvo u liječenju raka, za što je zaslužan element selen kojeg ima u hurmama.