Prvi imam i hatib Gazi Husrev-begove džamije u Sarajevu hafiz Malkić održao je hutbu i predvodio današnji džuma-namaz u ovoj džamiji. U skladu s instrukcijama nadležnih vlasti, ali i Instrukcijom Islamske zajednice o postupanju u okolnostima vanrednog stanja, u svim džamijama u Bosni i Hercegovini, pa tako i u Gazi Husrev-begovoj, džuma-namazu prisustvovali imam, mujezin i članovi džematskog odbora.

- Pred nama je mjesec posta, mjesec Allahove milosti, mjesec neizmjernih blagodati, mjesec bratske ljubavi i islamske solidarnosti… Dočekujemo mubarek mjesec u kojem je prvi put iskra Allahovog nura, u pećini brda Hira, obasjala srce Njegovog poslanika, Muhammeda, s. a. v. s.. Dočekujemo mjesec posta – Allahu, dž. š., najdražeg ibadeta, mjesec preporoda, duhovnog uzdizanja i približavanja Izvoru upute, snage i ljepote - rekao je Malkić. 

Kako je kazao, vrijeme koje je svakom od nas Allah, dž. š., propisao i odredio, ne možemo posjedovati, naš izbor je hoćemo li ga korisno ili beskorisno potrošiti.

- Mjesec ramazan koji nam je Allah, dž. š., odredio za post, trebamo iskoristiti na pravi način, iskoristiti ga i za druge ibadete i dužnosti, za namaz, učenje Kurʼana, zekat i sadekatuʼl-fitr... U ramazanu trebamo pribaviti i obezbijediti korist za sebe, za naše porodice, prijatelje, zajednicu... Mjesec ramazan dočekujemo u vanrednim prilikama, opasnost od pandemije nije prošla. To nam potvrđuje broj novozaraženih, odnosno statistički podaci koje pratimo svaki dan. Čuvamo se i pridržavamo pravila o samozaštiti i zaštiti drugih, ali, kako vrijeme prolazi, sa svakim novim danom sve smjernije molimo Allaha, dž.š., da nas sačuva i da nas što prije izbavi iz ovog iskušenja, i s puno ushićenja i radosti iščekujemo ramazan u nadi da će u njemu naše dove biti primljene - rekao je Malkić.

U četvrtak navečer, s akšamskim ezanom, ulazimo u mjesec ramazan, a u petak je prvi dan posta. Allah, dž. š., u Kurʼan-i kerimu, propisao nam je jednomjesečni post u toku svake godine da bi bili bogobojazni.

- U toku jednodnevnog posta, koji traje od zore do zalaska sunca, musliman se uzdržava od jela, pića, pušenja i spolnog općenja. U svojoj kući pored hrane i pića, na njivi i livadi, pokraj potoka bistre vode, u kancelariji, na radnom mjestu, na različitim mjestima gdje ga niko od ljudi ne vidi, postač ne prekoračuje granice koje je Allah, dž. š., uspostavio u toku ramazana - podsjetio je hafiz Malkić.

Podsjetio je i na to da su postaču zabranjene stvari koje su inače dozvoljene kao što su halal ishrana i halal piće, halal intimni odnos, a poštujući ta ograničenja vjernik potvrđuje vlastitu bogobojaznost. 

- Pored spomenutog, za valjanost posta potrebna je kontrola naših postupaka, kao i naših jezika, ušiju, očiju, ruku... Poslanik Muhammed, s. a. v. s., upozorio je da od svoga posta nemaju ništa oni koji se sustežu od jela i pića, a ne čuvaju se ružnih riječi, neprimjerenog govora, ogovaranja, laži, slušanja ružnih stvari, zabranjenih pogleda, nedozvoljenih dodira i slično. Postač koji prihvati ovo upozorenje i potrudi se da upotpuni post, Muhammed, s. a. v. s., kaže da mu je takav post štit od zla, štit od šejtanskih nagovora i spletki - istakao je Malkić.

- Kurʼanski termin za post je es-sijam – što znači mirovanje. Saʼim označava drvo čije grane miruju kada nema vjetra. Tako vjernik u toku ramazana dobrovoljno ulazi u stanje posebnog mirovanja, smirenosti i smiraja. Ta smirenost je blagodat i za dušu i za tijelo. 'Postite – bit ćete zdravi', rekao je Muhammed, s. a. v. s., a savremena medicina, koja preporučuje post od 30 do 40 dana godišnje, nazvala ga je 'operacijom bez noža'. Ramazanom – mjesecom posta, Arapi su nazvali najsušniji mjesec u kojem zemlja ispuca i željno očekuje kišu - kazao je hafiz Malkić u hutbi nakon džuma-namaza. 

U ramazanu je spuštena blagoslovljena Riječ s nebeskih visina, počelo je objavljivanje Kurʼan-i kerima.

Malkić je kazao da "zato duša u ramazanu, poput ispucale zemlje, željno očekuje da primi blagoslove posta, da ih upije u sebe i da se osvježi, da na svoj način ozeleni i procvjeta".

- Ramazan je i mjesec pojačanog ibadeta u svim vidovima, ali se jedan ibadet u njemu posebno naglašava – to je razmišljanje uz Allahovu Knjigu, Kurʼan-i kerim koja je "uputa, milost i lijek vjernicima - rekao je Malkić. 

Ramazan je, kako je kazao, i mjesec posebne brige za sve one koji su u nevolji i u stanju potrebe, zato u mjesecu ramazanu budimo saosjećajni, pokažimo solidarnost, pobrinimo se za one koji su potrebni naše brige i pomoći, i sjetimo se da svako naše dobro djelo u ramazanu Allah, dž. š., nagrađuje čak sedamdeset puta više nego u drugim mjesecima.

Današnju hutbu završio je porukom Muhammeda, s. a. v. s., koju je on uputio ashabima uoči ramazana:

"O ljudi, dolazi vam ramazan sa blagoslovom, milošću i oprostom, mjesec koji je Allahu draži od svih drugih mjeseci, čiji su dani važniji od svih drugih dana i čije su noći značajnije od svih drugih noći, a čiji su trenuci bolji od svih drugih trenutaka. To je mjesec u kome ste pozvani Allahu u gostoprimstvo. Spavanje u njemu je ibadet, a disanje u mjesecu ramazanu je tesbih. Djelo koje uradite u mjesecu ramazanu biće primljeno kod Allaha, dž. š.. U mjesecu ramazanu nesretan je samo onaj kome je uskraćen oprost grijeha. Poštujte starije i imajte samilosti prema mlađima. Održavajte rodbinske veze. Oborite poglede od onoga što vjerniku nije dozvoljeno gledati, i ne slušajte ono što je vjerniku zabranjeno slušati. Smilujte se siročadima, pa će se Allah smilovati vama. Tražite od Gospodara vašeg da vam oprosti grijehe i upućujte mu dove poslije svakog namaza. To je najbolje vrijeme za dovu u kome Allah obasipa svoje robove milošću i prima dovu koja mu bude upućena."