open-navfaktor-logo
search
Pročitana u džamijama
Hutba povodom Dana Armije RBiH: Istrajnom borbom sačuvati slobodu i toprak, unutarnje podjele prijetnja opstanku
Naši borci su na najbolji način pokazali šta znači voljeti svoj din i domovinu, valjda smo i mi kadri, u miru i slobodi, koji su krvlju stečeni, te vrijednosti čuvati i našu zemlju, međusobnom slogom i poštovanjem, razvijati – ističe se u hutbi povodom 31. godišnjice Armije Republike Bosne i Hercegovine.
14.04.2023. u 14:16
get url
text

Autor hutbe je Muhamed Okić, stručni saradnik vojnog muftije, a hutba je pročitana u svim džamijama.

Hutbu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu kazivao je hafiz dr. Mensur-ef. Malkić, direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice, upozorivši prisutne vjernike da su "unutarnje podjele kojim svjedočimo velika opasnost za naš egzistencijalni opstanak".

- Onda kada jedni druge ne guramo pod vodu, drugi, koristeći i vješto manipulišući našim podjelama, to čine. Rezultat je isti: gušimo se dok na površini ne vidimo šta se radi, šta nam se čini, i najvažnije, šta nam se sprema. Ako nas prije trideset godina nisu uništili vidljivi neprijatelji, a nisu, hvala Bogu i odlučnosti i hrabrosti naše Armije, čiju 31. godišnjicu obilježavamo ovih dana, onda nam onaj neprijatelj u vidu svađa, podmetanja, netrpeljivosti prijeti nestankom - jednako ili i više od onog vanjskog. Upravo su ramazan i post dar Gospodara svjetova da liječimo naše duše od pokvarenih djela i ružna govora, a uljepšamo i unaprijedimo naše odnose - kazao je Malkić.

Podsjetio je da Kurʼan jasno opominje da se ne prelaze granice kojima se narušava ljudsko dostojanstvo i čast, onim djelima koje je Allah zabranio, a muslimanu je zabranio svaku podjelu, svađu, prepirku u kojoj koristi nema.

- Onda kad ugrozimo ove granice, onda će i granice fizičke opstojnosti doći u pitanje. Zapamtimo, šehidi i borci naše Armije nisu ginuli i ostajali bez dijelova svoga tijela da bismo se mi svađali i dijelili, i našu djecu slali u bijeli svijet; oni nisu ginuli i ostajali bez dijelova tijela da njihove mezare i domovinu ostavljamo pustom. Zašto ne bismo svi, baš sada u mubarek ramazanu, kao što su oni prije trideset i jednu godinu, zavjet učinili da ćemo braniti nezavisnost, suverenitet i cjelovitost naše zemlje; da ćemo svjesno i disciplinovano izvršavati sve naše građanske obaveze i dužnosti, kako bismo čuvali čast i dostojanstvo naše Bosne i Hercegovine. I da ćemo u toj borbi istrajati - naglasio je on.

Kazao je da je početkom agresije na našu zemlju 1992. godine pitanje bilo: možemo li odbraniti našu domovinu, a da je danas to više pitanje volje i istrajnosti.

- Zato, recimo sebi: da, ustrajat ćemo, uz Božiju pomoć, u toj našoj borbi i nastojanju - poručio je, između ostalog, Malkić.

Potcrtao je da nam je svima danas imperativ, koliko god to teško bilo, dati doprinos u čuvanju mira i unapređivanju institucija naše države, a naročito Oružanih snaga Bosne i Hercegovine koje baštine tradiciju Armije.

- Od najezde zla, koje nam se ponavljalo i svoju najstrašniju formu zaimalo prije tri decenije, sačuvao nas je Allah Uzvišeni i naša snažna Armija koja je na kraju agresije brojala više od 230.000 boraca. A šta znači imati slobodu i svoju državu zorno nam svjedoče tužne i teške slike ovih dana iz Palestine, dok obilježavamo Dan Kudsa. Cijela jedna generacija rođena je i umrla u ratu. Od uznemiravanja i torture muslimani Palestine nisu pošteđeni ni u svetom ramazanu - naveo je Malkić.

Istaknuo je da našim dolascima u džamiju, posebno na džumu, na svojevrstan način svjedočimo slogu i jedinstvo, ukazujemo čast džamijama i iskazujemo međusobno poštovanje, brigu i suosjećanje.

- To nam se mnogostruko vraća jedinstvenom duhovnom okrepom i osvješćenjem šta smo, gdje smo i kuda nam valja ići. Ovo mjesto, ove naše džamije, kao Bošnjacima muslimanima, treba da budu od velikog značaja u određivanju kursa kako bismo preživjeli, bili svoji na svome i uživali u blagodatima zemlje koju volimo. Nedvosmisleno, kurs svih nas treba da bude naša država Bosna i Hercegovina kao zajednički imenilac svih patriota - poručio je u hutbi povodom Dana Armije Republike Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.