I danas minusi: Kakvo nas vrijeme očekuje narednih dana

Objavljeno: 12.01.17 u 08:14

Najhladnije je jutros bilo na Sokocu gdje je izmjereno -18 stepeni. U Bugojno je jutros u 7 sati bilo -16, Zenici -15, Jajcu, Sanskom Mostu, Sarajevu -13, Bjelašnici, Ivan Sedlu, Srebrenici -12, Tuzli -11, Banjoj Luci, Bijeljini, Doboju, Drvaru, Kupresu, Livnu -10, Bihaću -9,  Zvorniku -8, Goraždu -7, Gradačcu, Mostaru, Trebinju -6 i Neumu -3.

Danas će se temperature popeti i iznad nule  FOTO: ARHIV
Danas će se temperature popeti i iznad nule FOTO: ARHIV

Tokom dana će biti sunčanije, uz postepeno naoblačenje sa zapada prema kraju dana i u večernjim satima. U večernjim satima snijeg se očekuje na zapadu Bosne, a u Hercegovini kiša i susnježica. Vjetar, slab do umjeren, uglavnom južni i jugozapadni. Jutarnje temperature će se kretati od -15 do -8, na jugu od -6 do -1, a dnevne od -2 do 3, na jugu od 2 do 7 stepeni Celzijusa.

U petak i za vikend u BiH će preovladavati uglavnom oblačno vrijeme. U petak poslijepodne i u večernjim satima se očekuje kiša i susnježica, koja će preći u snijeg. Obilne padavine se očekuju u Hercegovini i na zapadu Bosne.

Federalni hidrometeorološki zavod izdao je crveno upozorenje za područje Bosne i Hercegovine zbog očekivanih obilnijih padavina, olujnih udara vjetra i novih sniježnih padavina. Upozorenje vrijedi za petak tokom cijelog dana i u noći s petka na subotu.

Očekivana količina padavinau toku 24 sata: u Hercegovini i na zapadu Bosne od 60 do 100, na istoku Bosne od 2 do 10, u ostalim područjima, uglavnom od 20 do 40 l/m2. Vjetar, umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima južni i jugozapadni. Jutarnje temperature od -6 do 0, na jugu od 0 do 4, a dnevne od 3 do 9, na jugu od 7 do 11 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

U subotu u centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne u jutarnjim satima i dio prijepodneva bit će sa slabim snijegom, a poslijepodne još ponegdje u centralnim područjima Bosne. U Hercegovini u ranim jutarnjim satima je moguć slab snijeg. Jutarnje temperature od -9 do -2, na jugu od -1 do 3, a dnevne od -3 do 2, na jugu od 2 do 7 °C.

U nedjelju krajem dana i u večernjim satima u Hercegovini će padati kiša i susnježica, a u centralnim, istočnim i zapadnim područjima Bosne snijeg. Jutarnje temperature od -13 do -6, na jugu od -5 do 0, a dnevne od -6 do 0, na jugu od 1 do 6 °C.