Pet potpuno autonomnih električnih taksija, kojima upravlja podružnica General Motorsa pod nazivom Cruise, počet će probnu vožnju na dionici od osam kilometara u luksuznoj četvrti Jumeirah, što je najavio Ahmed Bahrozyanu, izvršni direktor Uprave za ceste i promet Dubaija (RTA).

Dubai se nada da će postati prvi bliskoistočni grad koji će uvesti taksije bez vozača, rekao je Bahrozyan. Autonomni taksiji trenutno rade u nekoliko gradova širom svijeta, uglavnom u SAD-u i Kini.

Cruise upravlja komercijalnim robotima u američkim gradovima poput San Francisca, ali Dubai bi bio prvo lansiranje automobila izvan SAD-a, rekao je Bahrozyan, piše CNN.

- Radimo skup testova i ispitivanja u Dubaiju… svaki grad ima svoje karakteristike. Imamo vremenske uvjete koji su svakako drugačiji od onih u SAD-u - kazao je on za CNN.

RTA planira da uvede 4.000 samovozećih taksija do 2030. godine. Očekuje se da će vožnje biti nešto skuplje nego kod "običnog" taksija, ali u istom rangu cijena kao i privatni autoprijevoznici poput Ubera.

Saudijska Opća uprava za transport uvela je samovozeće autobuse tokom sezone hadža 2023., prevozeći hodočasnike u Meku, prenijeli su lokalni mediji.