Ljudsko pravo

I OHR se oglasio o "povorci ponosa" u Sarajevu

Objavljeno: 06.09.2019. u 10:27

Nema razloga da BiH bude jedina zemlja u regiji u kojoj LGBT zajednica nije u mogućnosti održati mirni skup, naveli su iz OHR-a

Ured visokog predstavnika na predstojeću bosanskohercegovačku "povorku ponosa" u Sarajevu gleda kao na primjer slobode izražavanja i mirnog okupljanja, što su osnovna prava zagarantirana Ustavom Bosne i Hercegovine. 

U OHR-u smatraju da nema razloga da BiH bude jedina zemlja u regiji u kojoj LGBT zajednica nije u mogućnosti održati mirni skup.

 - Očekujemo od nadležnih organa da poduzmu sve odgovarajuće mjere da omoguće da se ovo mirno okupljanje održi bez prekida i bez straha učesnika od nasilja. Povorka ponosa u nedjelju treba još jednom pokazati svijetu da je Bosna i Hercegovina tolerantno, slobodno i otvoreno društvo, sigurno za sve svoje građane - navodi se u saopćenju.

Izvor:   Fena

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije