open-navfaktor-logo
search
Beograd
I ove subote građani protestovali protiv vlasti, poručili da će šetnje biti nastavljene
Građani su prošetali pored Trga Nikole Pašića, zatim pored zgrade Radio-televizije Srbije, do "Slobodne zone" u Pionirskom parku, gdje je postavljen šator gdje su opozicioni političari prethodnih dana razgovarali sa građanima
11.05.2019. u 22:04
get url
text

Građani su i ove subote protestovali protiv vlasti u Beogradu pod sloganom "Jedan od pet miliona", a tokom šetnje centralnim ulicama glavnog grada Srbije poručili su da će šetnje biti nastavljene, jer se uspavana Srbija probudila.

Okupljenima kod Terazijske česme, prvo se obratio advokat i predsjednik pravnog savjeta opozicione Narodne stranke Vladimir Gajić, koji je naveo da treba obećati građanima da će odmah nakon promjene vlasti biti pokrenut postupak pred Ustavnim sudom Srbije, kojim bi bio zabranjen rad Srpske napredne stranke, Srpske radikalne stranke i Socijalističke partije Srbije zbog "svega što su učinili poslednjih 30 godina". 

On je rekao i da su ljudi u Srbiji skoro 30 godina taoci tri čovjeka koji su državu gurnuli u ratove, sankcije, materijalno je opljačkali i duhovno uništili, misleći na nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. 

{$galerijaFotografija}

Gajić je ocjenio i da je Vučić i predsjednik i premijer Srbije, ali i predsjednik Ustavnog suda, šef policije, da komanduje vojskom, predsjednik Crvene zvezde i Partizana, kao i selektor reprezentacije u svim sportovima. 

Glumac Hadži Nenad Maričić ocijenio je da se "uspavana Srbija probudila". 

- Uspjeli smo konačno da izađemo iz duge šutnje i počeli smo da postavljamo temelje za novo, drugačije društvo. Društvo koje je odgovorno prema sebi i svojoj budućnosti. Dragi ljudi, moramo da se pogledamo u oči. Veliku odgovornost, najviše mi, mi imamo za tu dugogodišnju šutnju. Mi smo dopustili da nam se politički život pretvori u lošu, kvazidemokratiju - naveo je. 

On je naveo i da "su i dalje ovdje, jer ih još nisu uništili, pobijedili, podijelili, srušili". 

- Nismo mi ovdje ni zbog stranaka, ni zbog Amerike, ni zbog Rusije, ni zbog Evrope. Ovdje smo zbog nas da od sada svakoga dana činimo sve da branimo dostojanstvo svoje zemlje, institucija, profesija i života - dodao je. 

Građani su potom prošetali pored Trga Nikole Pašića, zatim pored zgrade Radio-televizije Srbije, do "Slobodne zone" u Pionirskom parku, gdje je postavljen šator gdje su opozicioni političari prethodnih dana razgovarali sa građanima. 

Tu je sa kamiona emitovan "Dnevnik slobodne Srbije" čime je 23. protest i završen. 

 

Protesti Beograd
1 od 13
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.