Može li previše voća biti nezdravo?
- Naravno da može - odgovara njemački ljekar Carsten Lekutat.
Voće sadrži fruktozu, zato i jeste tako ukusno i slatko, ali fruktoza je šećer, a znamo da on nije zdrav.
Kada jetra postane masna, većina pretpostavlja da je to zbog alkohola. Ustvari, u 20 do 30 posto slučajeva to nema veze sa alkoholom, nego je posljedica previše fruktoze, pojašnjava Lekutat.
Znači li to onda da bi trebalo jesti samo povrće? Ne, odgovara Lekutat.
- Bio bi sretan kada bi puno mojih pacijenata jelo više voća, jer ga općenito ljudi jedu premalo - ističe on.
No, vrijedi razmisliti koju vrstu voća jedemo i koju količinu jer nije svo voće jednako bogato šećerom.
- Banane, jabuke, šljive imaju mnogo više šećera od narandža ili šumskog voća, objašnjava nutricionistica Antje Gahl.
Ona preporučuje pet porcija voća i povrća na dan.
Povrće pritom ima prioritet. Primjera radi, dva komada voća, tri povrća.
Nije nevažno ni kako se voće konzumira.
- Svježe voće je bolje od procesuiranog - napominje Lekutat te dodaje da je u voćnom soku, voće visoke koncentracije i brže dospijeva u krvotok zvog čega ovaj ljekar nije pobornik soka od narandže ujutro.
Mnogi stručnjaci nisu oduševljeni ni smoothiejima.
- Kad pogledate sve sastojke, vjerovatno ne biste pojeli toliku količinu voća u jednom obroku. Ali, u tekućem obliku to se dogodi vrlo brzo - kaže Gahl.
Znači li to onda da treba odustati od "orange juicea" ili "smoothieja" za doručak? Odgovor je - ne.
Drugim riječima, konzumiranje voća treba prilagoditi životnom stilu. Ko želi početi dan sokom od narandže, mora i vježbati kako bi potrošio uneseni šećer.