open-navfaktor-logo
search
Sirutka i obrano mlijeko
I to je otkriveno: Zašto Nutella iz Njemačke ima drugačiji okus nego ona iz drugih zemalja
Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica
10.11.2018. u 09:30
get url
text
Nutella

Marie-Paule Benassi, direktorica Glavne uprave za pravosuđe i zaštitu potrošača pri Evropskoj komisiji, u petak je na okruglom stolu o pravima potrošača održanom u Zagrebu kazala kako je kontroverza u vezi s razlikom u kvaliteti Nutelle ponajprije rezultat različitih recepata u proizvodnji, kao i tradicije te ukusa potrošača.

Proteklih su godina različite studije u nekim državama članicama ukazale da postoje razlike u sastavu i karakteristikama istih robnih marki između, uglavnom, tržišta istočnih i "starih" članica.

Prema mišljenju Komisije, njihovi rezultati zbog različitih načina prikupljanja uzorka, ispitivanja i tumačenja podataka nisu usporedivi. Na panel diskusiji pod nazivom Consumer Dialogue - Dijalog o pravima potrošača koja je u petak održana u Zagrebu velika je pažnja bila posvećena problemu dualne kvalitete proizvoda na europskim tržištima, prenijeli su hrvatski mediji.

Tokom razgovora, raspravljalo se i o kontroverznom slučaju razlike u kvaliteti Nutelle.

-Razgovarali smo s Ferrerom, vlasnikom proizvoda Nutelle, te su nam objasnili kako imaju dva recepta. Orginalni je recept, onaj iz Italije, dostupan je u svim zemljama članicama, osim u Njemačkoj. Ondje se koristi drugačiji recept- odgovorila je direktorica Benassi na upit o problematici dualne kvalitete proizvoda na europskom tržišto, vezano za slučaj Nutelle.

-Ferrero odsad radi na promjeni recepta sa ciljem približavanja talijanskog recepta svim potrošačima. U Hrvatskoj će biti dostupan originalni talijanski recept, kao u Francuskoj i ostalim zemljama članicama- dodala je Benassi.

Benassi je također napomenula kako ne postoji jasna definicija kvalitete u Evropskoj uniji te kako puno toga ovisi o tradiciji i ukusu ljudi. Napomenula je kako u Evropskoj uniji postoji široka zakonodavna osnova koja štiti prava potrošača, premda je za taj proces kao najvažniju istaknula svijest potrošača o vlastitim pravima.

Kako pišu hrvatski mediji, a na osnovu onoga što je rečeno na panel diskusiji, Nutella koja se prodavala u toj zemlji sadržavala je veći udio sirutke, koja je jeftinija sirovina od obranog mlijeka, čiji je udio bio veći u njemačkoj Nutelli.

Evropska komisija je u aprilu predložila novi sporazum, poznatiji i kao New Deal, za potrošače u EU-u kojime bi se osigurali jednaki standardi za sve evropske potrošače i objavila skup smjernica za primjenu propisa Evropske unije o hrani i pravima potrošača na prehrambene proizvode dvojne kvalitete, na koji se na panelu referirala i direktorica Benassi.

Zakon EU-a o potrošačima zabranjuje nepoštene trgovačke prakse poput navođenja kupaca da vjeruju da su određeni proizvodi jednaki u svim zemljama jer se, primjerice, nalaze u identičnoj ambalaži i pod istim nazivom, iako su bitno različiti po sastavu i karakteristikama.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.