open-navfaktor-logo
search
Istražili smo
I u FBiH "cvjeta" izdavanje stanova na dan, evo koliku ćete kaznu platiti ako uslugu ne prijavite Poreznoj upravi
Uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske u proteklom je mjesecu izvršila 233 kontrole s ciljem suzbijanja obavljanja neregistrirane djelatnosti pružanja usluga smještaja po principu "stan na dan" i izrekla novčane kazne u ukupnom iznosu od 30.200 KM.
05.06.2023. u 11:39
get url
text

Faktor je provjerio na koji način je Federaciji kontrolisana ova oblast, budući da su oglasi puni ponuda usluge izdavanja stana na dan.

Porezna uprava Federacije BiH vrši inspekcijski nadzor poreznih obveznika koji izdaju stanove, kuće, sobe i apartmane, za koje postoje dokazi i saznanja da su ostvarili dohodak po osnovu izdavanja imovine "na dan", a da isto nisu prijavili Poreznoj upravi.

Kontrole se provode na osnovu saznanja, obavještajno-istražnih podataka i anonimnih prijava, u toku kojih se utvrđuje porez na imovinu i porez na dohodak od imovine i imovinskih prava.

- Međutim, Poreznoj upravi Federacije BiH su smanjene mogućnosti inspekcijskog nadzora jer inspekcijski nadzor privatnih kuća, stanova, soba podrazumijeva ulazak u privatni prostor i narušavanje privatnosti, zbog čega se dešavalo da su mnogi građani negodovali i da su spriječili kontrolu zbog povrede prava na privatnost, odnosno tražili su sudski nalog bez kojeg inspektor ne može izvršiti kontrolu stambenog prostora - kazali su za Faktor iz Porezne uprave FBiH.

VEZANI TEKST - Za tri mjeseca u Federaciji BiH uplaćeno 1,7 milijardi maraka javnih prihoda

Kako navode, ova kategorija poreznih obveznika se u PUFBiH ne vodi pod nazivom "stan na dan", već se isti vode kao porezni obveznici poreza na dohodak od iznajmljivanja kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu.

- Porezna uprava ovu kategoriju obveznika ne registruje u smislu porezne registracije koja se vrši kod poreznih obveznika pravnih lica i obrtnika, odnosno lica koja samostalno obavljaju trgovačku ili ugostiteljsku djelatnost. Porezna uprava ove obveznike vodi kao građane koji su od nadležne općinske službe dobili odobrenje za obavljanje djelatnosti pružanje ugosititeljske djelatnosti smještaja u domaćinstvu – apartman, koji se izdaju na osnovu člana 45. i 46. Zakona o ugostiteljskog djelatnosti - pojašnjavaju.

Prema Zakonu o porezu na dohodak porezni obveznici ove kategorije dužni su svaki pojedinačni dohodak ostvaren po osnovu iznajmljivanja turistima prijaviti kroz obrazac prijave PIP-1034 u kojoj obračunavaju svoju poreznu obavezu i istu plaćaju istovremeno sa podnošenjem prijave.

Član 20. Zakona o porezu na dohodak i član 32. Pravilnika o primjeni Zakona oporezu na dohodak propisuje da se lica koja ostvaruju dohodak od iznajmljivanja kuća, stanova, soba i kreveta putnicima i turistima koji plaćaju boravišnu taksu, obračunava i plaća porez na dohodak pri svakoj naplati najamnine po stopi od 10 posto na poreznu osnovicu, koju čini naplaćeni iznos najamnine umanjen za rashode iz člana 20. stav (8) tačka 2. Zakona (troškovi koji se priznaju u procentu od prihoda ostvarenog na osnovu iznajmljivanja imovine iznose: 50 posto prihoda ostvarenog od iznajmljivanja stanova, soba i kreveta putnicima i turistima za koje je plaćena boravišna taksa), bez prava na lični odbitak.

U 2022. godini na području FBiH po osnovu poreza na dohodak fizičkih lica od imovine i imovinskih prava uplaćeno je ukupno 9.410.318 KM, a u periodu januar – april 2023. uplaćeno je ukupno 5.229.122 KM.

VEZANI TEKST - Porezna uprava FBiH prodala 1,3 kg zlata, evo po kojoj cijeni

- Napominjemo da Porezna uprava ne vodi posebne evidencije podnesenih prijava po osnovu izdavanja imovine "na dan", što znači da su u navedenim podacima uključene sve prijave kao i prijave izdavanja imovine "na dan" i plaćeni porez na dohodak od imovine i imovinskih prava.

Za nepodnošenje poreznih prijava Zakonom o Poreznoj upravi Federacije BiH propisane su novčane kazne. Fizičko lice, koje ne podnese poreznu prijavu Poreznoj upravi FBiH na propisani način, bit će kažnjeno novčanom kaznom u iznosu od 300,00 KM do 3.000,00 KM - naglašavaju iz PUFBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.