Iako boluje od opake bolesti mišića: Uz pomoć prijatelja ostvario životni san

Objavljeno: 09.01.17 u 19:41

Prije četiri godine, doktori su Kevanu Chandleru poručili da će zbog kičmene atrofije mišića i nemogućnosti samostalnog disanja, umrijeti za šest mjeseci. Ali, on im je pokazao da nisu u pravu.

Chandler ne samo da samostalno diše, nego je ovaj 30-godišnjak uz pomoć prijatelja uspio ostvario san da putuje Evropom.

Međutim, problem im je predstavljala činjenica da je Kevan nepokretan i da se kreće u kolicima zbog čega ne može na putovanje krenuti kao ostali ljudi. Stoga su njegovi prijatelji osmislili genijalno rješenje, a to je da Chandlera nose u specijalnom ruksaku na leđima. To im i nije bio problem, jer Kevan ima samo 29 kilograma.

- Nije nam dugo trebalo da napravimo ruksak, a poslužio nam je planinski sa metalnim okvirom i viseća mreža za ležanje pomoću koje su me podizali i nosili na putovanju – objašnjava Kevan.

Zahvaljujući tome, vesela družina se prošlo ljeto zaputila u obilazak Francuske, Engleske i Irske.

Nijedan dio putovanja nije bio nepristupačan zahvaljujući ruksaku, a obišli su sve ono o čemu je Kevan samo sanjao. Uz osmijeh na licu slikali su se pored najvećih znamenitosti.

Grupa sada nastoji podijeliti iskustvo s drugim osobama koje boluju od kičmene atrofije mišića i pomoći im da ostvare svoje snove.

Jedno je sigurno, a to je da prijateljstvo pobjeđuje sve prepreke kao što je i pokazao primjer Kevana Chandlera.