open-navfaktor-logo
search
Slušati jedni druge
Ibrahim Kalin: Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama
Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama, poručio je Ibrahim Kalin, glasnogovornik Ureda predsjednika Turske, te dodao kako islamska i zapadna društva moraju bolje razumjeti i slušati jedno drugo.
Merima Čustović
02.11.2021. u 15:26
get url
text

Kalin se u Istanbulu sastao s mladim akademskim radnicima iz evropskih zemalja u sklopu programa Diplomatske akademije Fondacije mladih Turske (TUGVA), a susret je održan u predsjedničkom uredu Dolmabahce.

Navodeći da je danas Evropa, osim straha od islama, suočena s opasnošću od antiislamizma, pa čak i neprijateljstva prema islamu, Kalin je nastavio:

- Evropa ne može izgraditi bolju budućnost boreći se protiv islama. Islamsko i zapadno društvo moraju se bolje razumjeti i slušati jedno drugo. Sporovi ne moraju biti i elementi sukoba. Naravno da postoje razlike, ali ne moramo doživljavati globalne sukobe, duboke kulturne sukobe koji će trajati stoljećima. Proces marginalizacije islama i muslimana mora konačno stati - poručio je Kalin.

Kazao je i kako bi i muslimanski pojedinci i zajednice također trebali bolje razumjeti zapadna društva.

- Umjesto da donosimo generalne, homogene sudove, moramo razumjeti nijanse, razlike i dubine životnog stila, umjetnosti, politike, sporta i trgovine zapadnog društva i kulture, razumjeti ih i moramo nastaviti svojim putem dogovarajući se o kulturi i moralu zajedničkog života s njima - rekao je Kalin.

Upozorio je da bi neprijateljski stav i neprijateljstvo prema muslimanima mogli dovesti do još jednog holokausta, masakra nad muslimanima.

- Stoga Evropljani sada moraju poduzeti mjere opreza. Kao oblast u kojoj se testira multikulturalizam, pitanje kako treba tretirati muslimane izuzetno je važno. S jedne strane, reći ćete "nauka, razum, misao, multikulturalizam", ali s druge strane, dehumanizirat ćete zajednicu samo zbog njenog vjerovanja, načina života ili etničkog porijekla i smatrati je vrijednom svake vrste zla. Kako će Evropa prevazići ovu kontradikciju? - upitao je Kalin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.