Idealan porodični SUV: Sarajevskoj publici predstavljen novi Volvo XC60

Objavljeno: 17.10.17 u 16:52

Nakon devet godina, koliko je prošlo od otkrivanja prethodnog modela, sarajevskoj publici predstavljena je nova perjanica švedskog proizvođača Volva – XC60.

Novi XC60 jedan je od najbezbjednijih automobila ikada napravljenih i prepun je nove tehnologije, kojom su još jednom, pokazali zbog čega godinama zauzimaju prvo mjesto na sigurnosnim testovima.

Steer Assist je dodat revolucionarnim City Safety sistemu. Novi bezbjednosti sistem nazvan Oncoming Lane Mitigation koristi pomoć pri upravljanju da pomogne u ublažavanju čeonog sudara, dok Volvo Blind Spot Indication System za detekciju “mrtvog” ugla sada koristi funkcionalnost pomoći pri upravljanju kako bi se smanjio rizik od sudara prilikom promjene saobraćajne trake.

Pilot assist, Volvoov napredni polu-autonomni sistem asistencije vozaču, vodi računa o upravljanju, ubrzanju i kočenju na dobro obilježenim putevima do brzine 130 km/h te je dostupan u novom XC60 kao opcija.

Što se tiče motorizacije, u ponudi su, uz dizel D4 motor sa 190 KS i D5 sa PowerPulse tehnologijom koji isporučuje 235 konjskih snaga, benzinski T5 sa 254 KS te T6 sa turbopunjačem sa kompresorom koji isporučuje 320 KS pri 400 Nm obrtnog momenta.

Također, tu je i T8 model hibid kao vrhunac motorne ponude, sa 407 KS i ubrzanjem do 100 km/h za 5.3 sekunde.

Uz veliki izbor opreme, opcije i dodataka, novi model nudi mnoštvo načina da kupac stvori automobil koji se savršeno podudara sa njegovim individualnim ukusima.

Novi Volvo XC60 na bh. tržištu startuje sa cijenom već od 87.777 KM. Radi se o premijernoj cijeni koja se odnosi na bogato opremljeni XC60 D4 140 kW sa Business Connect paketom i  paketom osvijetljenja.