Idemo na babine: Živimo u svijetu kada se obraduju pelenama i vlažnim maramicama

Objavljeno: 12.09.17 u 22:13 Autor: E. Hadžimejlić

Kada su prvi put ušle u dom porodice u kojoj se rodio maleni Eman, volonterke Udruženja Obraduj nekoga shvatile su da je njihova pomoć tu i više nego dobrodošla.

Tada četveromjesečni Eman i njegova mlada samohrana majka bili su u veoma teškoj situaciji. Majka svom sinu nije mogla kupiti ni mlijeko, a kamo li šta više.

- Bebi je nedostajalo sve, hrana, pelene, kozmetika i preparati za njegu djeteta, pa i kolica. Uvidjela sam da je situacija izuzetno teška, te da se majka sa ovim životnim iskušenjem ne može sama izboriti – priča Aida Sadiković – Mehonić, predsjednica Udruženja za pomoć i edukaciju Obraduj nekoga Sarajevo.

Dobri ljudi su se organizirali, te prikupili sredstva i ovoj maloj porodici pomogli da mirno spavaju.

Bebama priuštiti najosnovnije

- Kupili smo im ono što je neophodno, a već kroz nekoliko mjeseci Emanova majka nam se javila i kazala da je pronašla posao te da sada može sama izdržavati svoju bebu. To je bio poseban trenutak za nas – kaže Sadiković – Mehonić.

Zvanično sa radom Udruženje je počelo prije dva mjeseca, ali godinu dana su radili na prikupljanju donacija, uglavnom preprodavajući stvari na humanitarnim bazarima, a potom odlazili u posjete, na babine, u porodice koje su u teškoj materijalnoj situaciji.

- Nakon što se rodio moj sin shvatila sam da je beba mom životu dala jednu posebnu dimenziju i kako je vrijeme prolazilo razmišljala sam šta je sa majkama koje ne mogu da uživaju u čarima majčinstva jer moraju da misle kako će svom djetetu obezbijediti ono najneophodnije – ističe Sadiković – Mehonić.

Na početku su na babine porodicama odlazili dva puta mjesečno, ali zbog izuzetno teškog stanja i broja porodica koje su pronalazili putem centara za socijalni rad i humanitarnih organizacija projekat je prerastao u svakodnevni odlazak na babine.

- Sada imamo 30 beba koje žive u izuzetno teškim uslovima, čije porodice nemaju primanja, jedva sastavljaju kraj sa krajem te im mjesečno obezbjeđujemo paket neophodnih stvari. Kada se broj donatora poveća, mi ćemo u projekat uvesti i nove bebe – navodi.

Nerijetko Aida sa sobom na teren u obilazak povede supruga Almedina i svoju bebu.

- Često idemo i 50 kilometara od našeg sjedišta, u Vareš, Brezu, Ilijaš po donacije ili u obilazak porodica i beba. Najviše nas čine sretnima te male rukice, starijih beba, koje se sa neopisivom srećom obraduju čak i vlažnim maramicama, a o igračkama, sokićima da ne pričamo – kazala je Aida, dodajući da su to trenuci kada im je srce puno ali i slomljeno jer živimo u svijetu u kojem djeca ne znaju za stvari koje se nekome podrazumijevaju.

Plač i sreća majki 

Majke, kaže, često zaplaču i teško uzdahnu te ne mogu naći riječi kojima bi se zahvalile dobrim ljudima.

- Nama je dovoljno da su male bebice ušuškane, na toplom, da imaju šta da jedu i da su voljene. Ogromna je tuga vidjeti jednu malu, tek rođenu bebu koja je tako mala i divna, ali srećom ne zna kakvi su uslovi u kojma živi – kaže za Faktor Aida.

Iz Udruženja pozivaju djevojke i žene koje žele da osjete ljepotu pomaganja da im se priključe i volontiraju.

- Mužu i meni pomaže također jedan bračni par, moja divna prijateljica Emina Ljuca - Rogo, koja zajedno sa svojim suprugom kupi donacije od naših donatora. Našem Udruženju se može pomoći na mnogo načina. Najprije pozivamo sva pravna lica, koja imaju volje i želje da učestvuju i budu uzrok nečijeg osmijeha da postave naše kasice u svoje poslovnice. Također, pozivamo ih da budu prijatelji našeg projekta, donatori koji će podržati naš rad bilo novčano ili u artiklima – navodi predsjednica Udruženja.

Kaže da im u Udruženju za odlazak na babine uvijek treba pelena, te vlažnih maramica, baby kozmetike, kravljeg mlijeka ali i hrane za bebe.

Novčane donacije se mogu uplatiti na račun Udruženja:

Uplate iz BIH: 154-180-20092471-62     Intesa San Paolo Banka

Svrha doznake: Projekat „Idemo na babine – Svaki dan“

Uplate iz inostranstva: IBAN: BA391541802009247162          S.W.I.F.T: UPBKBA22

Novac se može donirati i putem paypala: paypal.me/obradujnekoga