open-navfaktor-logo
search
Filmska priča
Ighalo: Štedio sam novac od užine kako bih kao dječak gledao Manchester United
Odion Ighalo, fudbaler Manchester Uniteda, uoči gradskog derbija protiv Cityja otkrio je da je kao dječak u Nigeriji trošio novac od užinu kako bi mogao gledati utakmice kluba za koji danas nastupa.
08.03.2020. u 11:51
get url
text

Ighalo je u United stigao na posudbu iz kineskog Shanghai Shenhua u finišu zimskog prijelaznog roka i, mada su mnogi sumnjali, za kratko vrijeme pokazao da je pravo pojačanje u napadu slavnog kluba sa Old Trafforda, prenosi Anadolu Agency (AA).

- Znam da mnogi fudbaleri kada dođu u neki klub kažu da su ispunili svoj san. Poštujem to, ali moj slučaj je drugačiji. Onaj ko me poznaje još od kad sam bio dječak, zna da smo moja braća i ja navijali za Manchester United. Plaćali bismo da gledamo Manchester United. U Nigeriji morate imati sportske kanale da biste to gledali, ali ne mogu si to svi priuštiti. Moji roditelji nam nisu mogli to priuštiti, tako da to morate platiti u centrima za gledanje utakmica. Plaćali smo da gledamo - rekao je Ighalo u razgovoru sa Sky Sports i dodao:

- Odrastao sam u Ajegunleu, koji je poput geta i tamo je bilo jako teško živjeti. Kada bi došao vikend, svi su bili uzbuđeni, jer su željeli gledati kako igra Manchester United. Štedjeli smo novac koji u nam davali za užinu u školi. Štedjeli bi malo po malo i kad dođe vikend, svi su spremni. Imaš svoj dres i opereš ga prije vikenda. Obučeš ga i odeš u centar za gledanje i tamo bude ludnica. Neki drugi navijači žele da Manchester United izgubi, a ja želim da pobijede. Onda počnu svađe, vikanje, vrištanje i sve to.

Ighalo dodaje da je u malim prostorijama za gledanje utakmica znalo biti i po 200 ljudi, te ističe da kada se danas svega toga sjeti samo se nasmije i pomisli:

- Od Ajegunlea do Teatra snova. Za mene je to sjajan trenutak i zaista uživam. Ovo su najsretniji trenuci u mom životu. Igram za tim iz mojih snova, tim za koji sam navijao kada sam bio dijete - ističe nigerijski fudbaler.

Odlični 30-godišnji napadač od dolaska u Manchester United upisao je šest nastupa i postigao tri gola. Prethodno je tokom karijere igrao za nigerijske klubove Prime i Julius Berger, a zatim je otišao u Evropu.

Prvo je nastupao za norveški Lyn, da bi potom nosio dres Udinesea, Granade, Cesene i Watforda, odakle je 2017. godine otišao u kineski Changchun Yatai. U United je stigao januara ove godine na posudbu iz Shanghai Shenhua. Za reprezentaciju Nigerije odigrao je 35 utakmica i postigao 16 golova.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.