open-navfaktor-logo
search
Poslati poruke mira
IGK pisao gradonačelniku: Proglasite 20. juli danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru
Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK) uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Prijedora Daliboru Pavloviću od kojeg traže da 20. juli proglasi Danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru.
15.07.2021. u 09:19
get url
text

- Tražimo od vas da konačno pokaže minimum ljudskosti i proglasite 20. juli Danom žalosti na području Prijedora za civilne žrtve, za ubijenu djecu, za ubijene žene koji su sada samo tačke u vremenu i prostoru gdje je zločinačka ruka ostvarila svoje namjere - napisali su u petom otvorenom pismu.

Podsjetili su da će 20. jula ove godine biti obavljena kolektivna dženaza za 12 identificiranih prijedorskih žrtava.

- Imate ponovo priliku na ovaj bitan dan za kulturu sjećanja, za žrtve i samim tim i za bolji Prijedor poslati poruke mira, tolerancije i opomene iz Prijedora, poruku kojom ćete iskazati poštovanje prema žrtvama genocida. Prekinute anticivilizacijsku tradiciju općinskih vlasti Prijedora koje još nikada nisu javno priznale djela tadašnjih vlasti i odale pokajanje za patnje kroz koje su prošle na hiljade Bošnjaka i Hrvata, te pružile ruku pomirenja i pokajanja - naveli su u pismu.

Pozvali su ga da na ovaj način da doprinos zajedničkoj budućnosti Prijedora na bazi istine i pravde, na bazi priznanja i pokajanja za zločin, a samim tim i zajedničke budućnosti države Bosne i Hercegovine.

- Mi nastavljamo međunarodnu kampanju da se žrtvama genocida u Prijedoru omogući dostojanstveno sjećanje i obilježavanje, kao i podizanje adekvatnog spomen-obilježja, kao opomene na strahote genocida. U saradnji sa američkim i kanadskim organima i organizacijama za zaštitu ljudskih prava i sloboda i dalje radimo da žrtve genocida u Prijedoru dobiju pravo da se zloglasni koncentracioni logori obilježe kao spomen-stratišta Bošnjaka i Hrvata u Prijedoru, te da 31. maj postane trajno datumsko obilježje prijedorskih bijelih traka i da se 20. juli trajno proglasi Danom žalosti u gradu Prijedoru - napisali su u pismu.

Saopćili su da se u tom smislu sljedeće godine očekuje usvajanje rezolucije Kanadskog parlamenta o genocidu u Prijedoru.

- Ahmed Hussen, ministar u vladi Justina Trudeaua i Brian Masse, član kanadskog parlamenta su zločin u Prijedoru nazvali jedino ispravnim imenom – genocid. Značaj ove rezolucije je u tom što će se pored Srebrenice po prvi put zvanično u rezoluciji Kanadskog parlamenta imenovati genocid u Prijedoru. Zločin u Prijedoru koga je nauka odredila kao genocid podsjetio je svijet da su tokom agresije na Republiku BiH počinjeni najteži ratni zločini uključujući i zločin genocida - napisali su iz IGK-a.

Naveli su da je predviđeno da se rezolucijom "20. juli proglasi danom sjećanja na žrtve genocida u Prijedoru u Kanadi i da se tokom aprila koji je rezolucijom kanadskog parlamenta proglašen mjesecom borbe protiv genocida, i genocid Prijedoru tretira isto kao i drugi priznati genocidi u Kanadi".

IGK će uskoro početi razgovore s predstavnicima Muzeja za ljudska prava Kanade o postavci stalne izložbe o genocidu u Prijedoru.

- Također su počele pripreme da se genocid u Prijedoru u nekim kanadskim školama izučava zajedno sa genocidom u Srebrenici. Kultura sjećanja podrazumijeva ne samo sjećanje na genocid, već i aktivnu borbu protiv negatora genocida, protiv veličanja osuđenih ratnih zločinaca, prekrajanja historijskih, sudskih i naučno istraživačkih činjenica koje umjesto negiranja trebaju biti put katarze i traženja oprosta od žrtve. Vi gradonačelniče možete dati vaš lični doprinos, a i doprinos Skupštine grada institucionalizaciji kulture sjećanja. Civilizacijska je obaveza i ljudska potreba dati prilog razvijanju kulture sjećanja na žrtve genocida. Sada imate ponovo priliku za to - napisali su u otvorenom pismu.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.