open-navfaktor-logo
search
Uspjeh
Igman iz Konjica prošle godine proizveo municiju u vrijednosti 151 milion KM
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić prisustvovali su danas svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike za proizvodnju oružja i municije "Igman" d.d. Konjic, a povodom obilježavanja 72. godišnjice postojanja ove kompanije. 
07.03.2022. u 14:10
get url
text

Ovo privredno društvo iz oblasti namjenske industrije, koje je u većinskom vlasništvu Vlade Federacije BiH sa 51 posto dionica, te stopostotni izvoznik na svjetsko tržište, zabilježilo je još jednu uspješnu godinu poslovanja.

- Igman u Konjicu potvrđuje kako se uspješno vodi i razvija kompanija. Proizvodnja i proizvodi se prilagođavaju potrebama svjetskog tržišta, prate se trendovi, modernizira tehnologija, te povećava broj zaposlenih. Danas smo se uvjerili da su proizvodni kapaciteti fabrike popunjeni do kraja ove godine, a imali smo priliku vidjeti i novu proizvodnu liniju, što ukazuje da će i ova godina biti još jedna od uspješnih godina konjičkog Igmana. Stoga, čestitke upućujem menadžmentu, a posebno radnicima, njih 1380, bez kojih ne bi bilo moguće ostvarivati ovakve rezultate. Pred Igmanom je izvjesna i svijetla budućnost - kazao je premijer Novalić.  

Na svečanoj sjednici Nadzornog odbora fabrike namjenske industrije istaknuto je da je Igman u protekloj poslovnoj godini proizveo municiju u vrijednosti od 151 milion KM, te u odnosu na 2020. godinu, povećao izvoz za 12 posto.

- Poslovni prihodi porasli su za 21,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, a neto dobit u 2021. veća je za 34 posto. Pozitivni poslovni rezultati otvaraju nam mogućnosti za nove investicije. Kupovinom nove opreme za proizvodnju municije kalibra 7.62 mm planirano je povećanje kapaciteta za 50 miliona komada tog kalibra, a u planu je da se na postojećoj opremi rade novi programi lovačke i pištoljske municije. Također, razvojem komercijalnog programa i u 2022. strateški nastavljamo ulagati u marketing - kazao je direktor "Igmana" Đahid Muratbegović.

U čestitki rukovodstva i uprave Igmana upućenoj uposlenicima istaknuto je da su radnici najveće bogatstvo fabrike koji je grade, čuvaju i razvijaju.

Svečanoj sjednici prisusvovali su i predstavnici općinske vlasti u Konjicu, načelnik Osman Ćatić i predsjednik Općinskog vijeća Kenan Greda, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.