open-navfaktor-logo
search
Mladi stručnjak
Ilić za Faktor: Predali smo papire za licencu, u narednih sedam dana znat će se da li će Krupa igrati Premijer ligu
Krupa se poslije godinu dana izbivanja vraća u Premijer ligu Bosne i Hercegovine.
24.05.2022. u 19:03
get url
text

Dva kola prije kraja prvenstva Krupa je, pobjedom u Prnjavoru protiv Ljubića rezultatom 4:2, matematički osigurala prvo mjesto i treći naslov entitetskog prvaka, poslije 2016. i 2020. godine.

Podsjetimo, Krupa je pred početak ove sezone trebala nastupiti u elitnom rangu bh. fudbala, ali je odustala od takmičenja zbog problema s finansijama.

Vladimir Ilić je sa svega 21 godinom prošle sezone dobio priliku da predvodi tim u Premijer ligi nakon iznenadnog odlaska Velimira Stojnića.

Danas 23-godišnjak i dalje je šef stručnog štaba Krupe sa kojom je postao prvak Prve lige Republike Srpske, te izborio povratak u Premijer ligu.

Za Faktor je govorio o utiscima iz tekuće sezone, licenciranju za Premijer ligu, te o budućnosti.

- Krupa je predala papire za licenciranje klubova Premijer lige. Vidjet ćemo da li će Disciplinska komisija Fudbalskog saveza BiH dozvoliti da se vratimo u Premijer ligu. U narednih sedam dana bit će poznato da li idemo u Premijer ligu.

Mi smo prošle godine osigurali opstanak, međutim najveći problem bila je izgradnja reflektora. Ljudi koji investiraju novac u klub nisu bili spremni za tako krupan poduhvat. U planu je da reflektore napravimo kroz godinu, dvije ali ćemo vidjeti u kojem kontekstu ići dozvola za dobijanje licence - rekao je Ilić.

U medijima se nedavno pojavila informacija da Krupa ne ispunjava uslove za Premijer ligu jer nema kadetsku selekciju, te da će u Premijer ligu ići drugoplasirani tim prvenstva RS-a. 

- Kada smo prošle sezone istupili iz lige bilo je jako puno špekulacija u kojem rangu ćemo nastaviti takmičenje. Mi smo uspjeli da sačuvamo juniore u Premijer ligi. Također smo uspjeli da napravimo pionire i predpionire, nedostajala je jedino selekcija kadeta. U tom trenutku nije bilo realno da klub ima svih pet kategorija.

Stabilizacijom kluba Krupa će naredne sezone imati kadetsku selekciju. Što se tiče omladinskih kategorija ispunit ćemo sve ono što se od nas traži. Ove sezone nam je oduzet bod i kažnjeni smo jer nismo imali kadetsku selekciju, ali uprkos tome uspjeli smo osvojiti prvo mjesto gdje smo 90 posto prvenstva bili lideri. Ove godine kod kuće nismo primili niti jedan pogodak. Mislim da smo na kraju zasluženo osvojili titulu - dodao je Ilić.

Krupa je u tekuću sezonu ušla sa 20 novih igrača.

- Nakon istupanja iz Premijer lige prošle sezone napustio nas je cijeli tim. Došlo je 20 novih igrača gdje je sve to trebalo iskombinovati i posložiti. Na početku sezone ispred nas je bio postavljen cilj afirmacije mladih igrača kao i vrh gornjeg dijela tabele. Mi smo dva kola prije kraja matematički osigurali titulu. Na kraju možemo biti ponosni s obzirom na to kako smo počeli sezonu i koliko je bilo turbulencija na početku sezone - rekao je mladi stručnjak.

Ilič ističe da je i u narednoj sezoni cilj afirmacija mladih igrača, te da će do početka sezone biti pojačanja, ali i nekih odlazaka.

- Mi smo ekipa koja je u 29 kola u Prvoj ligi RS postigla 72 pogotka a primila 16. To pokazuje da je ekipa u ofanzivnom i defanzivnom dijelu na dobrom nivou, ali naravno u ovom trenutku imamo listu želja igrača koju ćemo pokušati dovesti.

Cilj su nam igrači koju su mladi i kojima je potrebna afirmacija. Nadam se da će Krupa biti jača nego što je bila prije pola godine, a zaisigurno je da će biti odlazaka i dolazaka. Mi smo ekipa koja inzistira na mladosti, ekipa koja je u ovom trenutku najmlađa u ligi, ni jedan naš igrač nema preko 30 godina. Imamo 10 U-21 igrača u rosteru u kojem će se nekoliko njih izboriti da budu u startnih 11. Doći će neki igrači koji spadaju u U-21 kategoriju.

Krupa je jedan od rijetkih klubova koji naredne sezone neće imati problem sa U-21 pravilom koje je u prethodnoj sezoni dosta klubova imalo - dodao je Ilić.

Mladi stručnjak je prokomentarisao i titulu Zrinjskog. Plemići su sedam kola prije kraja osvojili prvenstvo.

- Još jedno čestitam ekipi Zrinjskog na tituli, kao i svom prijatelju Sergeju Jakiroviću i njegovim pomoćnicima na jednoj od najzaslužnijih titula u historiji Premijer lige. 

 U nekom trenutku vodeći klubovi su nas razočarali. Sarajevo nije bilo na svom nivou, veliki klubovi kao što su Sarajevo i Željezničar zaslužuju da budu u vrhu bh. fudbala i igraju Evropu svake godine. Iskreno se nadam da će se što prije vratiti u sam vrh i boriti za titulu jer su to veliki klubovi. Nadam se da će kompletna Premijer liga naredne sezone biti još bolja - zaključio je Ilić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.