open-navfaktor-logo
search
Inspekcija utvrdila
Ilidža: Izvođač radova Mevludin Commerce izazvao pomor ribe u rijeci Tilavi
Zbog rekonstrukcije mosta u Butmirskoj ulici u Općini Ilidža došlo je do velikog pomora ribe.
Merima Čustović
24.07.2020. u 16:59
get url
text
Ilidža

Stanovnici ovog dijela Ilidže kažu da je pomor ribe izazvao izvođač radova koji je zatvorio protok rijeke Tilave. Iz Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža, kazali su nam da su dobili telefonsku prijavu sugrađanke o izvođenju radova na mostu, na rijeci Tilava, u Butmiru, usljed kojih je došlo do preusmjeravanja vode i do pomora ribe. 

{$galerijaFotografija}

- Utvrdili smo da se radi na sanaciji postojećeg korita Tilave sa uređenjem dna rijeke. Za ove radove nije potrebno posjedovati rješenje nadležne općinske službe. Izlaskom na teren utvrdili smo i da je došlo do zatvaranja toka vode, što je posljedica opadanja nivoa vode u koritu u večernjim satima. Odmah je izdat nalog izvođaču da se ukloni urušeni material kako bi voda protekla kroz korito, što je učinjeno - odgovorili su iz Službe za inspekcijski nadzor Općine Ilidža.

Građani su se žalili i Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove KS, koji su jučer izašli na teren i naložili izvođaču radova da riješi problem što je jučer i učinjeno.

- Tom prilikom je utvrđeno da je u naselju Donji Kotorac, kod objekta MZ Donji Kotorac, izvršeno preusmjeravanje vode iz korita Tilave u kanal koji je nekada korišten za navodnjavanje - Mala Tilava, koja se ponovo uliva u korito Tilave kod džamije Butmir, tako da je korito Tilave ostalo bez vode u dužini 2.000 metara. U koritu je zatečena građevinska mašina izvođača radova Mevludin Commerce doo, čije je odgovorno lice na zapisnik inspektora izjavilo da radove vrše na osnovu ugovora zaključenog sa Općinom Ilidža, kao investitorom radova. Predstavnik investitora je odmah kontaktiran, te mu je od kantonalnog vodnog inspketora usmeno naloženo da bez odlaganja sruši branu i vrati vodu u korito, što je izvršeno jučer u 12.30 sati - odgovorili su iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove.

 

Pomor ribe Ilidža 24.07.2020
1 od 4
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.