open-navfaktor-logo
search
Prijedlog VSTV-u
Ima i to u BiH: U ovom tužilaštvu kažu da imaju viška tužilaca, traže smanjenje
Dok iz većine pravosudnih institucija u BiH dolaze vapaji kako su tužioci i sudije zatrpani predmetima i kako se zbog toga ne mogu izboriti sa velikim obimom posla, iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona dolazi drugačiji primjer. 
12.09.2019. u 08:10
get url
text
Tužilaštvo ZDK

Dok iz većine pravosudnih institucija u BiH dolaze vapaji kako su tužioci i sudije zatrpani predmetima i kako se zbog toga ne mogu izboriti sa velikim obimom posla, iz Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona dolazi drugačiji primjer. Zbog toga su od Viskog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH zatražili smanjenje broja tužilaca.

Na posljednjoj sjednici VSTV razmatran je njihov prijedlog za smanjenje broja sistematiziranih tužilačkih pozicija u Tužilaštvu, koji je i usvojen.

- Vijeće je usvojilo zaključak da je, s obzirom na evidentan trend pada priliva predmeta, opravdan zahtjev glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona za smanjenje sistematiziranog broja tužilačkih pozicija za dvije pozicije, odnosno smanjenje sa 33 sistematizirane pozicije na 31 poziciju, uključujući i poziciju glavnog tužioca – zaključilo je Vijeće, donijevši odluku o smanjenju sistematizacije u ovoj instituciji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.