open-navfaktor-logo
search
Osebujni kralj
Ima milione, harem, a opsjednut je mrtvom pudlicom
Puno je razloga zbog kojih tajlanskog kralja Mahau Vajiralongkorna ne vole njegovi podanici.
22.10.2020. u 21:00
get url
text

Kako piše Daily Mail, Vajiralongkorn često zna nositi farmerice niskog struka i premale kratke majice i potkošulje kako bi pokazao ogromne lažne tetovaže.

Šezdesetosmogodišnjak se ženio četiri puta, a njegova aktualna supruga "dijeli" ga sa službenom konkubinom koja je nakon kratkog izbacivanja s dvora ponovno stekla kraljevo povjerenje.

Dvorjani prilaze tako što pužu po podu

Maha je opsjednut svojom umrlom minijaturnom pudlicom Fufuom, koju je odijevao u svečane odore Kraljevske borbene avijacije Tajlanda, a na noge mu stavljao čizmice. Fufu je često prisustvovao i svečanim večerama.

Aktuelni tajlandski kralj zna insistirati da mu njegovi dvorjani prilaze tako da pužu po podu. Oni koji ga nečim razočaraju ostanu bez kose, a jednu od svojih supruga praktično je skinuo do gole kože i natjerao da jede iz Fufuove zdjelice za hranu.

Odrekao se najmanje četvero svoje djece i odbija plaćati njihove školarine, unatoč tome što se njegovo bogatstvo procjenjuje na 30 milijardi funti.

Zbog svega navedenoga Maha u svijetu uživa reputaciju redikula. Tepaju mu da je princ "Nakit", nasilni plejboj.

Takvim ga nadimcima, međutim, nikada neće "počastiti" u domovini. Naime, tajlandski zakoni brane kritiziranje kraljevske porodice.

Kralj u Tajlandu uživa status božanstva. Obožavaju se i idoliziraju.

Jedna riječ protiv kralja, kraljice, njihovih nasljednika ili regenta, pa čak i njihovih kućnih ljubimaca nosi zatvorsku kaznu od 15 godina.

Maha je u četiri godine svog kraljevanja postepeno povećavao moć kojom raspolaže, a preuzeo je i potpunu kontrolu nad kraljevskom riznicom.

Komanduje vojskom, a znao se petljati i u rad demokratski izabranih vlasti. Promijenio je čak i ustav kako bi mogao zemljom vladati i iz inostranstva.
Vremena se, međutim, mijenjaju.

Pandemija koronavirusa ozbiljno je naštetila tajlandskom turizmu, važnoj ekonomskoj grani, a Tajlanđane njihov kralj sve više sramoti i iritira. Prošle sedmice nezadovoljstvo je doživjelo vrhunac.

Maha je veći dio ove godine proveo u luksuznom hotelu u njemačkoj pokrajini Bavarskoj, gdje mu je društvo pravilo 20 konkubina u vojnim odorama. No, njemačka vlada u jednom trenutku odlučila je da mu više ne može biti domaćin, pa se Maha prošle sedmice vratio na Tajland.

Umjesto oduševljenja, na ulicama Bangkoka dočekalo ga je više od 10.000 demonstranata koji su tražili novi ustav.

Više desetaka prosvjednika Mahin je bijeli Rolls-Royce zasulo uvredama, a Tajland je proglasio vanredno stanje.

Maha kao 12-godišnji školarac nije znao zavezati cipele jer su to umjesto njega radili njegovi dvorjani, a kolege i vodstvo britanskih škola koje je pohađao pamte ga kao bucmastog nasilnika kojeg niko nije volio. To ga nije spriječilo da razvije turbulentan i nestabilan ljubavni život.

S 25 godina oženio je rodicu, princezu Soamsawali Kitiyakaru, s kojom je dobio kćerku. Brak je završio razvodom, a mnogi smatraju da je do razvoda došlo jer je Maha Soamsawali prevario s glumicom Yuvadhidom Polpraserth.

Maha i glumica vjenčali su se 1994. godine te dobili petero djece - četiri sina i kćerku. No, ni taj brak nije uspio, a Maha se odrekao četvero od petero djece te prestao plaćati njihove školarine.

Maha je tokom trećeg braka, u koji je stupio s bivšom konobaricom Srirasmi Suwadee, kupio minijaturnu pudlicu Fufu. Fufu je 2007. godine proglašen najviše rangiranim dužnosnikom Kraljevske borbene avijacije Tajlanda.

Fufu je jednom prilikom čak bio i službeni gost na prijemu koji je svojevremeno organizirao američki ambasador u Tajlandu Ralph Boyce.

- Fufu je bio na prijemu, bio je odjeven u formalnu uniformu. U jednom trenutku popeo se na sto i pio iz čaša s vodom koje su bile namijenjene gostima. Pio je čak iz moje - stoji u procurenom službenom dokumentu.

Suwadee je 2009. degradirana tako što je tokom slavlja Fufuovog rođendana u tangama puzala po podu i jela pseću hranu iz zdjelice. Maha joj je kasnije oduzeo sve titule, a članove njene porodice strpao u zatvor.

U maskirnom grudnjaku pilotira avionom

Kad je Fufu uginuo 2015. godine, Maha mu je priredio raskošnu četverodnevnu sahranu.

Maha se četvrti put oženio 2019. godine, i to za bivšu stjuardesu Suthidu Tidjai. No, ubrzo nakon toga svoju najdražu konkubinu, bivšu medicinsku sestru, promovirao je u "poštovanu kraljevsku partnericu".

Kralj je tom prilikom objavio fotografiju na kojoj se moglo vidjeti kako ona u maskirnom grudnjaku pilotira avionom. Uz to, Maha ima i harem žena koje većinom dolaze iz vojske i čine posebnu vojnu jedinicu.

Kralj navodno voli voziti bicikl i brze automobile, a kada je 2019. formalno preuzeo titulu, ceremonija krunidbe trajala je tri dana i koštala 23 miliona funti.

O tome da se Mahina narav nije naročito promijenila od školskih dana svjedoči i slučaj iz 2017. kada je muškarac, zbog kritika na račun kraljevske porodice, osuđen na 35 godina zatvora.

Mladić koji je ovoga ljeta nosio majicu s porukom protiv monarhije poslan je na psihijatrijsko liječenje, a mnogi drugi protivnici krune nestali su.

Čak je i Facebook grupa, koja je brojala milion članova i u kojoj se raspravljalo o monarhiji, ugašena. U međuvremenu, Facebook je tužio Tajland, tvrdeći da su se tim prekršila ljudska prava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.