open-navfaktor-logo
search
Ko će dići ruke
Imaju li rebalans i zakon o borcima podršku u Parlamentu FBiH?
Pozivam sve da prava boraca koji nemaju svoj zakon od 2010. godine, izdignemo iznad dnevno-političkih pitanja, i da to stavimo u prioritet i usvojimo taj zakon i rebalans budžeta onako kako je Vlada FBiH predložila
03.07.2019. u 16:23
get url
text
Zastupnički dom FBiH

U Zastupničkom i Domu naroda Parlamenta Federacije postoji opredjeljenje, kazali su nam neki od delegata i zastupnika, da se izglasa rebalans budžeta Federacije i zakon o demobilisanim borcima. Kao što je poznato, hitne sjednice oba doma, na kojima bi se razmatrale ove dvije tačke, još nisu zakazane, ali postoje naznake da bi se mogle održati naredne sedmice. Salko Bukvarević, federalni ministar za boračka pitanja, pozvao je zastupnike i delegate da se izdignu iznad dnevno-političkih pitanja i da ova dva zakona usvoje.

Predstavnici političkih stranaka podržali zakone

Podsjećamo, realizacija zakona o pravima demobilisanih boraca i članova njihovih porodica nije moguća bez rebalansa budžeta jer su se upravo u rebalansu osigurala nedostajuća sredstva za implementaciju zakona.

- Na Odboru za boračka pitanja koji popunjavaju parlamentarci koji su predstavnici skoro svih političkih stranaka, jednoglasno su podržani rebalans budžeta i zakon o demobilisanim borcima. Također, podsjetio bih da smo na Vladi FBiH rebalans budžeta i ovaj borački zakon skoro jednoglasno usvojili. Mislim da je samo jedan član Vlade FBiH bio suzdržan. Još jednom pozivam sve da prava boraca koji nemaju svoj zakon od 2010. godine, izdignemo iznad dnevno-političkih pitanja, i da to stavimo u prioritet i usvojimo taj zakon i rebalans budžeta onako kako je Vlada FBiH predložila. To bi bio neki iskren odnos naspram boraca i pogotovo što nakon dugo vremena imamo usaglašen stav predstavnika boraca i Vlade FBiH - poručio je Bukvarević.

Razgovarali smo i sa Almom Kratinom, šefom Kluba zastupnika DF-GS u Zastupničkom domu FBiH.

- Zaključak Odbora za boračka pitanja je pokazao da su podržali borački zakon i rebalans. Ovo sve bi trebalo da bude stvar tehničke prirode jer Radna grupa za izradu boračkog zakona je bila sačinjena od svih predstavnika stranaka, boraca, odbora i svi su se usaglasili. Bilo bi vrlo neprimjereno da najugroženija kategorija unutar boraca sa 57 godina i više, bez ikakvih primanja budu taoci nečega. Trebamo biti odgovorni i to završiti - kazala nam je Kratina.

Zatražili smo komentar i Jasmina Duvnjaka, šefa Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH, koji je uputio predsjedavajućem ovog doma Tomislavu Martinovu zahtjev za zakazivanje hitne sjednice na kojoj će se razmatrati rebalans i zakon o demobilisanim borcima.

Interesi građana moraju biti na prvom mjestu 

- Imao sam korektan razgovor s Martinovićem koji mi je rekao da čeka momenat zakazivanja sjednice Zastupničkog doma i nakon toga ćemo se usaglasiti, da "odradimo svoj dio posla". Nadam se da na sjednici neće biti političkih prepucavanja, da će prevladavati zdrav razum, da će se cijeniti napori Vlade FBiH, resornog ministarstva i boračkih predstavnika, da se vrlo teško, kroz mukotrpne pregovore dođe do pravih rješenja, najboljih mogućih u ovom momentu. S obzirom na to da još nemamo neke nove parlamentarne većine, pozivam na discipliniranost i odgovornost sve nas, da svima koji budu odlučivali, interesi boraca i građana ove zemlje budu na prvom mjestu - poručio je Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.