open-navfaktor-logo
search
Sezonsko je najzdravije
Imaju najmanje hranjivih tvari: Ove namirnice izbjegavajte jesti zimi
Zahvaljujući brzom transportu i novim sistemima skladištenja, svježe voće i povrće moguće je kupiti tokom cijele godine.
03.01.2021. u 20:02
get url
text

No, to nikako ne znači da biste trebali jesti baš sve što nađete na policama trgovina.

- Što više vremena prođe od branja proizvoda do njegove konzumacije, to plod ima manje hranjivih tvari - kaže Elizabeth Somer, autorica knjige Eat Your Way to Happiness.

Upravo zato prehranu bismo trebali temeljiti na svježim namirnicama iz najbliže okoline, a izbjegavati onu koja nije "u sezoni".

Evo nekoliko namirnice koje, prema preporukama stručnjaka za prehranu ne biste trebali jesti u zimskim mjesecima.

Šparoge

Šparoge se mogu naći u trgovinama gotovo cijele godine, ali su najbolje u proljeće kada su vrhovi tvrdi i ukusni. Zimske šparoge dolaze iz zemalja Latinske Amerike te su vrlo ''drvenaste'' i bez okusa.

Umjesto toga odaberite:

Prokulice pripadaju porodici krstašica, prepune su vitamina C, koji jača imunitet, te vitamina K, koji osnažuju kosti.

Breskve

Ljeto je glavna sezona breskvama, koje su tada najsočnije i najslađe. Nakon augusta teško ih je naći u trgovinama. Ako vas s polica trgovina ipak dočekaju, vjerovatno je tu dopremljeno iz Južne Amerike.

Umjesto toga odaberite:

Citrusno voće poput narandži, koje su prepune slatko-kiselog soka te drugih vitamina i minerala koji čuvaju organizam od sezonskih prehlada i gripe.

Svježi grašak

Grašak je proljetna poslastica, a smatra se jednom od najčišćih povrtnih plodova na tržištu. Ako na grašak naiđete tokom zimskih mjeseci, plodovi će biti brašnasti i s malo okusa.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti grašak iz zamrzivača, koji je ubran u jeku sezone te ima okus najbliži "pravoj" stvari.

Kukuruz

Jesti kuhani ili pečeni kukuruz bolje je od grickanja čipsa. No, svježi klipovi u zimskim mjesecima daleko su od onih ljetnih plodova prepunih slatkih i mekanih zrna.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuti proizvodi poput kukuruza šećerca predstavljaju zdraviju alternativu svježim namirnicama. U zimskim mjesecima ne možete grickati klip, ali ćete konzumacijom zrnja i dalje dobiti važne izvore luteina.

Jagode

Nađite li na jagode tokom zime, riječ je o proizvodu koji je pola ljeta i cijelu jesen stajalo u nekoj hladnjači. Takve bobice nemaju okus i miris jagoda, a i hranjive su tvari nestale tokom dugotrajnog skladištenja.

Umjesto toga odaberite:

Smrznuto šumsko voće ubrano je tokom njihove najveće sočnosti, a odlično se kombinira u pripremi pečenih slastica poput pita i štrudli.

Paradajz

Krajem ljeta paradajz pruža maksimalni okus, sočnost i aromu. No, ako je nakon toga stajao više mjeseci u hladnjači, budite uvjereni da su plodovi izgubili svježinu i okus te količinu likopena.

Umjesto toga odaberite:

Svježe je uvijek najbolje, no u zimskim mjesecima za pripremu supa, variva i umaka poslužit će i konzervirani pelat (oguljeni plodovi paradajza u sosu) te pasirani paradajz. Ako imate mogućnost, odaberite tegle s organski uzgojenim plodovima i bez konzervansa.

Borovnice

Ne samo da su borovnice iznimno skupe u zimskim mjesecima, već u njima manjka količina vitamina C te su podložne češćem truhljenju.

Umjesto toga odaberite:

Smrznute borovnice su zdrave kao i svježe, a sadrže gotovo istu količinu antioksidansa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.