open-navfaktor-logo
search
Zastupnici odlučuju
Imao je 19 godina kada je poginuo u odbrani rodnog grada: Adnan Aslani bi mogao dobiti svoju ulicu
Na 18. sjednici Skupštine Kantona Sarajeva pred zastupnicima će se naći odluka o dodjeli naziva novoj ulici u Mjesnoj zajednici Hrastovi-Mrkovići u ulica Adnan Aslani.
13.05.2020. u 08:36
get url
text

Ova ulica spaja ulice Gornja Breka i Nedžada Mušića u općini Centar.

Ukoliko zastupnici usvoje ovu odluku, nadležni organ uprave Općine Centar dužan je u što kraćem roku izvršiti obilježavanje naziva ulice, a Kantonalni zavod za planiranje razvoja Kantona bi u roku od osam dana trebao ulicu uvrstiti u Registar ulica, trgova, mostova, parkova, institucija i ustanova.

Adnan Aslani rođen je 26. augusta 1973. godine u Sarajevu. Osnovnu i srednju školu završio je također u Sarajevu. Odmah na početku ratnih događanja pridružuje se zelenim beretkama u jedinici "Bosnae 77" gdje učestvuje u brojnim akcijama koje su se tada vodile.

- Nakon toga prelazi u Specijalnu jedinicu sa svojim nerazdvojnim drugom Harisom Saračevićem. Ističe se u borbama na Zlatištu gdje je ranjen, zatim u borbama na Debelom brdu, Ilidži, Stupu. Učesnik je i u borbi oko Vojne bolnice 2. maja 1992. godine nakon čega odlazi do tadašnje Skupštine ispred koje je ranjen rafalom u noge nakon čega je podlegao – navedeno je u inicijativi za dodjelu imena ulici.

Poginuo je u borbi u 19. godini.

- Dao je svoj mladi život za ovaj grad, borio se ravnopravno rame uz rame sa svojim starijim saborcima iz mahale, ispunjavao sve radne zadatke, a bio je samo dijete. Adnan dolazi iz boračke porodice koja je dala dva šehida za ovaj grad. Adnan Aslani posthumno je odlikovan Zlatnom policijskom zvijezdom – stoji u inicijativi.

Inicijator ove ideje bio je Adnanov brat Elvir, koji također bio u ratu kao maloljetni borac.

- Ovo naselje je naselje heroja i zaslužuje ulicu koja će nositi naziv po heroju Adnanu Aslaniju - napisao je njegov brat Elvir u molbi za podršku ovoj inicijativi koju su potpisali stanovnici naselja koje bi trebalo dobiti naziv ulice.

- Iz bitke u bitku prkosi opasnostima, ne čeka da mu potpuno zacijele rane. Njegova mladost odvažnost i hrabrost garantuju odbranu grada - riječi su njegovih kolega, saboraca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.