open-navfaktor-logo
search
Prostorije dezinfikovane
Imao kontakt s osobom koja nema simptome: Koronavirusom zaražen radnik prijedorske Hitne pomoći
Među 16 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Republici Srpskoj je i jedan radnik prijedoske Hitne pomoći.
10.04.2020. u 14:50
get url
text

Tu informaciju potvrdio je gradonačelnik Milenko Đaković na press konferenciji nakon današnje sjednice Štaba za vanredne situacije grada Prijedora.

- Radi se o radniku Hitne pomoći koji nema spoznaju o kontaktu gdje je došlo do zaraze i čini nam se da se ovdje radi o klasičnom kontaktu sa asimptomatičnom osobom koja nema simptome i ne zna ni ona da je oboljela, tako da se trenutno vrši provjera svih kontakata koje je u posljednje vrijeme imao novooboljeli - rekao je Đaković.

Dodao da je zaustavljen rad Hitne pomoći čiji prostor će biti dezinfikovan.

- Naglašavam, radi se samo o području Hitne pomoći, ne i Doma zdravlja. Dvije grupe ljudi koji su radili u dva tima u Hitnoj pomoći su na kontrolama da se utvrdi da nije neko od njih obolio - istaknuo je.

Đaković je naveo i to da je tim za dezinfekciju sa epidemiolozima dogovorio da se dezinfikuje prostor u kojem živi zaraženi Prijedorčanin, te da u Prijedoru sada imju dva slučaja zaraze koronavirusom - jedna osoba je u izolaciji u gradskoj bolnici, a druga u Banjoj Luci na liječenju.

Ministar zdravstva RS-a Alen Šeranić na jutrošnjoj press konferenciji u Banjoj Luci kazao je da među 16 novih slučajeva ima i onih koji nisu mogli navesti kontakt. On je spomenuo i novooboljelog zdravstvenog radnika, za kojeg je kazao da mu je prisustvo koronavirusa potvrđeno u redovnom skriningu koji se u RS-u radi u zdravstvu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.