Iako ljudi generalno za sebe vole misliti da su pametniji nego što jesu, postoji nedvojben pokazatelj iznadprosječnih sposobnosti.

Naime, veliko istraživanje Univerziteta New Mexico je pokazala kako natprosječno inteligenti ljudi imaju više zajedničkih osobina, no jedna se od njih značajno isticala. Riječ je o smislu za humor, odnosno britkosti, koji dokazuje brzinu razmišljanja, procesuiranja misli i smještanja stvari u kontekst na kreativan način.

 Tako je humor značajan pokazatelj moždanih sposobnosti, bez obzira radi li se o onom "crnom", koji ide na vlastiti ili pak tuđi račun. Ključna je upravo ta brzina razmišljanja, ističu naučnici.

Genetski faktori u značajnoj mjeri određuju inteligenciju djeteta, posebno gen FNBP1L koji prenosi roditeljske kodove, pokazalo je istraživanje Univerziteta Queensland. U njemu su naučnici analizirali DNA uzorke više od 18.000 djece iz Australije, Nizozemske, Velike Britanije i SAD-a u dobi od šest do 18 godina, a potom upoređivali uzorke s rezultatima njihovih IQ testova.

Otkrili su da individualne varijacije u genetskom kodu djece utječu na njihove rezultate na testovima, zato naši geni određuju oko 40 posto ukupne inteligencije.

- Ova saznanja dolaze nam kao rezultat najveće studije na temu dječije inteligencije te su dodatni dokaz da su geni bitni, pa čak i bitniji od odgoja za oblikovanje dječije inteligencije -  rekao je voditelj studije, profesor Beben Benyamin.

Naučnici vjeruju kako ovo otkriće može imati velikog utjecaja na bolje razumijevanje mentalnih teškoća kod djece.