open-navfaktor-logo
search
Vijeće ministara
Imenovan novi direktor Granične policije BiH i zamjenik direktora SIPA-e, a ostali...
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine danas je imenovalo Mirka Kuprešakovića za direktora Granične policije Bosne i Hercegovine, dok je za zamjenika direktora Državne agencije za istrage i zaštitu imenovan Zoran Galić, bivši direktor Granične policije.
09.02.2023. u 16:07
get url
text
Vijeće ministara BiH

VEZANI TEKST - Vijeće ministara BiH konstituisano, još nema sjednica: Šta je s imenovanjem rukovodstva policijskih agencija

Za direktora Službe za poslove sa strancima imenovan je Žarko Laketa.

Na dnevnom redu sjednice Vijeća ministara bile su rang liste koje je za izbor čelnika policijskih agencija na nivou BiH sredinom augusta uputio Nezavisni odbor. Osim direktora Granične policije i zamjenika direkora SIPA-e, konkursna procedura bila je provedena i za zamjenika direktora Granične policije, kao i za direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH i oba njegova zamjenika.

No nezvanične informacije su da će konkurs za direktora Direkcije biti ponovljen. 

Imenovanje direktora Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) trebalo je, prema najavama "Trojke", biti prvo. 

Medijima se danas obratio ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković (NiP) koji je pojasnio proceduru.

- Danas je postignut dogovor da kreće zakonito razrješenje rukovodioca OSA-e. To znači da se mora održati sastanak izvršno-obavještajnog odbora koji formira predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto danas ili sutra. Zasjedao bi u ponedjeljak. Činila bi ga predsjedavajuća i dva zamjenika, i na tom odboru kreće procedura razrješenja i imenovanja novog direktora OSA-e. Ona onda ide na konsultacije prema Predsjedništvu BiH i zajedničkoj komisiji oba doma Parlamenta BiH - rekao je konaković.

Dodao je da misli da procedura neće dugo trajati. Nije želio govoriti o imenima, te je rekao da se ne radi o pojedincima o kojima su neki mediji spekulisali.

Na pitanje postoji li unutar "Trojke" saglasnost o ovom imenu, Konaković je odgovorio da postoji konsenzus o nekoliko ozbiljnih kadrova, kao i o konsultacijama koje trebaju biti obavljene, prenio je N1.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.