Nedjelja, 24.09.2023.
FOTO: Faktor.ba

Imenovana nova Vlada Kantona Sarajevo na čelu sa Nihadom Ukom

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, Narod i pravda, Naša stranka i Stranka za BiH na današnjoj sjednici izglasali su novi saziv Vlade Kantona Sarajevo.

VEZANI TEKST - Nihad Uk: Ova Skupština i Vlada moraju biti ogledalo Sarajeva koje će isticati njegovo dostojanstvo

U Vladi KS predvođenoj novim premijerom Nihadom Ukom imenovano je i 12 kantonalnih ministrica i ministara. Za novi saziv su glasala 22 zastupnika, 10 je bilo protiv, a dva suzdržana. 

SDP je odlučio da će Adnan Šteta i Haris Vranić ostati ministar saobraćaja, odnosno ministar zdravstva te da će Enda Pavić Pečenković biti ministrica za socijalna pitanja. Kenan Magoda bit će ministar za sport i kulturu.

NiP je odlučio da će Admir Katica i Omer Osmanović ostati ministar unutrašnjih poslova, odnosno ministar za boračka pitanja. Naida Hota-Muminović također će ostati ministrica obrazovanja i odgoja, Zlatko Mijatović bit će ministar privrede. Darja Softić Kadenić ostaje ministrica pravde i uprave dok će ministar za nauku, visoko obrazovanje i mlade biti Pavle Krstić. SBiH je odlučiila da Emir Dedović bude ministar finansija, a Almir Bečarević ministar komunalne privrede, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša.

Prije imenovanja Nihad Uk predstavio je zastupnicima ekspoze vlade. Na početku obraćanja, Uk je naglasio kako ne smiju zaboraviti da predstavljaju glavni grad države.

- Ne smijemo zaboraviti da svi predstavljamo Sarajevo. Grad simbol. Simbol stradanja, otvorenosti, sporta, dobrog humora, komšiluka i gostoprimstva. Naš zajednički zadatak je da našem kantonu vratimo dignitet koji je nerijetko izostajao - rekao je Uk.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh