open-navfaktor-logo
search
Približavanje zajednici
"Imitacija porodice": Djeca iz Doma Bjelave smjestit će se u male porodične domove
Kantonalna javna ustanova Dom za djecu bez roditeljskog staranja, poznatiji kao Dom Bjelave nastoji da formira male porodične domove gdje će živjeti djeca iz ovog Doma, a sve kako bi imali topliju, porodičnu atmosferu i bili bliži zajednici.
17.12.2020. u 10:06
get url
text

To je jedna od mjera koje planira realizirati i nova Vlada Kantona Sarajevo i navedena je kao jedan od planova za transformaciju Doma Bjelave i formiranje malih porodičnih domova.

Tarik Smailbegović, direktor Doma, za Faktor je kazao da se već od 2014. godine radi na procesu transformacije, odnosno deinstitucionalizacije ove ustanove.

- To je ustvari u skladu sa strategijama koje su potpisane na nivou Federacije BiH i većina ustanova koje zbrinjavaju djecu i starije je u procesu transformacije gdje se daje naglasak na usluge u zajednici, nego na stacionarni oblik zbrinjavanja. Dosta je tu problema, nije jednostavan proces i dugo godina to traje. Ovo što je navedeno u ovom programu je realno i po mom mišljenju izvodivo. Mi već imamo jedan mali porodični dom na Blagovcu. Bila je to ranije kuća za mlade, ali većina tih mladih je u Studentskom centru jer su upisali fakultete i gdje im mi plaćamo smještaj. U toj kući u Vogošći, na Blagovcu, sada je osmero djece sa odgajateljima – kaže Smailbegović.

Ističe da je ovo način da se "imitira porodica".

- Ti mali porodični domovi, koji su nam u planu, jesu stanovi koje u dogovoru sa općinama pokušavamo da dobijemo. Općina Centar nam je dodijelila prvi stan i sad smo u procesu renoviranja i opremanja tog stana i tu će biti šestero do osmero djece sa odgajateljima. Još neki stanovi su u planu. Ideja je da djeca budu bliže lokalnoj zajednici, da budu više integrisani, da se više uključe u komšiluk, u aktivnosti koje se dešavaju u zajednici i to je bolji oblik zbrinjavanja djece bez roditeljskog staranja jer na taj način imaju topliju, porodičnu atmosferu, a i bliži su uslugama u zajednici – navodi direktor Smailbegović.

Smailbegović ističe da to ne znači potpuno ukidanje Doma Bjelave.

- Nemoguće je ukinuti Dom skroz prvenstveno zbog beba. Mi imamo bebe koje na ovaj način moraju biti zbrinute i ta odjeljenja će uvijek postojati. Također prihvatilište je još jedna od usluga koja je planirana transformacijom, gdje djeca ostaju kraći period ili do povratka u svoju porodicu ili do usvajanja, hraniteljstva ili smještanja u mali porodični dom. To su sigurno dva oblika koja ćemo mi uvijek imati u Domu. Mi moramo imati taj institucionalni oblik zbrinjavanja kada porodica zakaže, kada roditelji ne mogu da obnašaju svoju funkciju, da uvijek ima institucija koja će barem na kratko preuzeti tu funkciju. A u Domu će se dešavati puno drugih usluga, kao što je mobilni tim, kao što je dnevni centar, što će prevenirati razdvajanje djece iz porodice i jačanje porodica gdje je to potrebno. Puno je toga u svijet već u poodmakloj fazi i već je zastupljeno u radu sa ovom populacijom, a mi polahko idemo ka tome. Možda ovaj plan i nije toliko ambiciozan koliko smo mi ambiciozni u Domu da idemo ka toj transformaciji. Mislim da je ovo realno i da ćemo i više od ovoga uraditi – zaključio je Smailbegović.

Podsjećamo, u Domu Bjelave boravi 91 dijete, a najviše je djece školskog uzrasta, od 6 do 15 godina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.