open-navfaktor-logo
search
Podjela
Imovina bivše SFRJ: Srbija "razdužila obaveze" prema BiH za objekat ambasade u Ankari
Izvršili smo podjelu (u Ankari, op.a.), razdužili obaveze prema BiH i sredili jedan od najljepših objekata u našoj diplomatskoj mreži, rekao je Odalović
14.07.2019. u 13:39
get url
text

Generalni sekretar Ministarstva vanjskih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas za RTS da je u sklopu razgovora o podjeli imovine bivše SFRJ izvršena podjela objekata u Ankari (između Srbije i Bosne i Hercegovine) i u Atini (Srbija i Severna Makedonija), kao i da je podijeljen objekat u Braziliji.

-Izvršili smo podjelu (u Ankari, op.a.), razdužili obaveze prema BiH i sredili jedan od najljepših objekata u našoj diplomatskoj mreži - rekao je Odalović.

On je rekao da bi naredni sastanak u vezi sa raspodjelom imovine bivše SFRJ trebalo da bude održan u Sarajevu. Također, dodao je da su na posljednjem sastanku Srbiji pripala tri objekta u Frankfurtu, Ženevi i rezidencija u Harareu, javlja Anadolu Agency (AA).

Odalović je za Radio-televiziju Srbije rekao da je sastanak Mješovitog komiteta za raspodjelu diplomatske i konzularne imovine SFRJ (Andeks B Sporazum o pitanjima sukcesije) održan početkom meseca u Beogradu. Dodao je i da su države sukcesori donijele dobru odluku o zajedničkoj prodaji pet objekata - među kojima su rezidencija u New Yorku, ambasada u Tokiju, ambasade u Bonu i Bernu, kao i da je dogovorena podjela velikih kompleksa.

On je istakao da je najteže pitanje prodaja objekta u New Yorku, koji prema posljednjim procjenama vrijedi 40 miliona dolara, dok objekat u Bernu vrijedi oko 10 miliona. Odalović je dodao da će objekti u New Delhiju i Moskvi biti podijeljeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.