open-navfaktor-logo
search
Srebrenička majka
In memoriam: Tako je govorila Nura Alispahić, majka žrtve zločina "Škorpiona"
U znak sjećanja na srebreničku majku Nuru Alispahić, koja je danas preminula, Anadolija je ponovo objavila razgovor koji je ova srebrenička majka dala u novembru 2017. godine.
03.10.2020. u 20:25
get url
text

Intervju je objavljen uoči izricanja presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Ratku Mladiću.

VEZANI TEKST - Umrla je srebrenička majka Nura Alispahić: Jednog sina joj ubili "Škorpioni", a drugi poginuo na Tuzlanskoj kapiji

Svako ko sasluša priču Srebreničanke Nure Alispahić  zapitat će se koliko čovjek mora biti jak da bi izdržao toliku bol i nosio se sa sudbinom koju je doživjela ova žena.

Nura je krajem 1994. godine u Srebrenici izgubila muža Aliju. Nakon toga, 25. maja 1995. godine, u masakru na tuzlanskoj Kapiji poginuo joj je 24-godišnji sin Admir, a svega nekoliko mjeseci kasnije, izgubila je i drugog sina 16-godišnjeg Azmira, piše Anadolija.

Azmir je imao svega 16 godina kada su ga, pucajući mu u leđa, ubili pripadnici zloglasne jedinice "Škorpioni", krajem jula ili početkom augusta 1995. godine, na lokaciji Godinjske Bare kod Trnova. Osim Azmira Alispahića, koji je bio najmlađa žrtva ubistva u Trnovu, ubijeno je još pet Srebreničana, a to su Safet Fejzić (17), Dino Salihović (18), Juso Delić (25), Smail Ibrahimović (35) i Sidik Salkić (36).

Osvrnuvši se na sudbinu starijeg sina Admira, koji je stradao u masakru na tuzlanskoj Kapiji, Alispahić je kazala kako je za to čula preko radija.

"Slušala sam vijesti i čula sam da je bio masakr u Tuzli. Uzeli su mi radio i ugasili ga. Pomislila sam odmah na mog Admira koji je u to vrijeme bio u Tuzli. Dolazili su mi kasnije opštinari, čula sam ih pred vratima kako govore: "Nećemo joj govoriti za Admira". Ja sam uzela nož i pokušala da se ubijem, spriječili su me", kazala je Alispahić.

Pogledajte intervju srebreničke majke.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.