open-navfaktor-logo
search
Sačuvala 40 kvadrata
"Inat kuća" hit na društvenim mrežama: Most napravljen oko kuće jer ju je vlasnica odbila prodati
U kineskom gradu je izgrađen most na autoputu oko malene kuće, nakon što je njena vlasnica čitavu deceniju odbijala prodati kuću vlastima.
07.08.2020. u 07:52
get url
text
Inat kuća u Kini
Inat kuća u Kini

Ova "inat kuća" je jedan od mnogih primjera, koje Kinezi nazivaju "dingzihu", u kojima vlasnici odbijaju prodati nekretninu koja se nalazi na mjestu na kojem je predviđena gradnja drugih objekata.

Snimci koje su objavili lokalni mediji prikazuju imanje čvrsto upleteno između dva kraka novootvorenog mosta Haizhuyong u gradu Guangzhou u provinciji Guangdong.

Jednospratna kuća sadrži stan veličine 40 kvadratnih metara i nalazi se u jami usred prometnog autoputa s četiri trake, navodi TV stanica Guangdong.

Vlasnica, poznata po prezimenu Liang, rekla je da se nije složila sa prijedlogom da se iseli jer joj vlada nije ponudila zamjensku kuću na idealnoj lokaciji. Dodala je da se rado nosi s posljedicama i da joj ne smeta što drugi ljudi misle o njoj.

- Mislite da je ovo okruženje loše, ali ja mislim da je tiho, oslobađajuće, prijatno i ugodno – kazala je.

Zvaničnik upoznat sa slučajem je medijima rekao da je gospođa Liang tražila da joj vlada dodijeli četiri stana, ali vlada je pristala samo na dva.

Prema drugom snimku kojeg je napravio Pear Video, vlasnica je tvrdila da joj je vlada ponudila zamjenski smještaj pored mrtvačnice i da je zbog toga odbila prijedlog.

"Inat kuća" postala je senzacija na društvenim mrežama u Kini, nakon što su se pojavili njeni snimci i slike.

Vlada distrikta Haizhu saopćila je u četvrtak da su zvaničnici zemljište na trasi autoputa namijenili za rušenje 2010. radi izgradnje mosta Haizhuyong. Gospođa Liang jedina je osoba od ukupno 47 domaćinstava i sedam firmi koja još živi tamo. Svi ostali su se odselili do septembra prošle godine. Vlasti su tvrdile da su stanarki ponudile brojne solucije, ali ona ih je sve odbila.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.