open-navfaktor-logo
search
Raste BDP
Indija bi do 2030. godine mogla postati treća najveća ekonomska sila u svijetu
Indija bi trebala prestići Japan i Njemačku i postati treće najveće svjetska ekonomija, prema S&P Globalu i Morgan Stanleyju.
02.12.2022. u 09:47
get url
text
Indija

Prognoza S&P-a temelji se na projekciji da će godišnji nominalni rast bruto domaćeg proizvoda Indije u prosjeku iznositi 6,3 posto do 2030. godine. Slično tome, Morgan Stanley procjenjuje da će se BDP Indije vjerojatno više nego udvostručiti u odnosu na sadašnji nivo do 2031. godine.

- Indija ima uvjete za gospodarski procvat potaknut offshoringom, ulaganjem u proizvodnju, energetskom tranzicijom i naprednom digitalnom infrastrukturom zemlje - napisali su u izvještaju analitičari Morgan Stanleya predvođeni Ridhamom Desaijem i Girishom Acchipaliom, prenosi CNBC.

Ovi će pokretači Indiju postaviti na treće mjesto ekonomija u svijetu. Indija je zabilježila međugodišnji rast od 6,3 posto u tromjesečju od jula do septembra. Prije toga, Indija je zabilježila rast od 13,5 posto od aprila do juna u poređenju sa prošlom godinom, potaknuta snažnom domaćom potražnjom u sektoru usluga u zemlji.

- Ovo je razumno očekivanje Indije, koja ima puno toga za nadoknaditi u pogledu ekonomskog rasta i prihoda po glavi stanovnika - rekao je Dhiraj Nim, ekonomist iz Australia and New Zealand Banking Group Research.

Neke od navedenih reformi već su pokrenute, rekao je Nim, ističući opredijeljenost vlade da izdvoji više kapitalnih izdataka u godišnjim knjigama rashoda zemlje. Postoji jasan fokus indijske vlade da postane središte za strane ulagače, kao i proizvodna sila, a njihovo glavno sredstvo za to je kroz Shemu poticaja vezanu uz proizvodnju za jačanje proizvodnje i izvoza, prema S&P analitičarima.

Takozvani PLIS, koji je uveden 2020. godine, nudi poticaje domaćim i stranim ulagačima u obliku poreznih olakšica i odobrenja licenci, među ostalim poticajima.

- Vrlo je vjerojatno da se vlada oslanja na PLIS kao alat kojim će indijska ekonomija učiniti više usmjerenim na izvoz i više povezanim u globalnim snabdjevačkim lancima - napisali su analitičari S&P-a.

Isto tako, Morgan Stanley procjenjuje da će udio indijske proizvodnje u BDP-u porasti sa 15,6 posto BDP-a koji trenutno iznosi na 21 posto do 2031. godine, što implicira da bi se prihodi od proizvodnje mogli povećati tri puta sa sadašnjih 447 milijardi dolara na 1.490 milijardi dolara.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.