Indonežanin proslavio 146. rođendan: Živi skromno, ženio se pet puta, a ima i recept za dugovječnost (FOTO)

Objavljeno: 02.01.17 u 19:36

Indonežanin Mbah Gotho, kojem na ličnoj karti piše da je rođen davne 1870. godine, 31. decembra 2016. proslavio je 146. rođendan u malom selu u indonezijskoj pokrajini Java.

Uprkos skepticima koji tvrde kako je nemoguće da ima toliko godina, matični ured pokrajine Jave potvrdio je da su podaci o Gothinom rođenju tačni. Do sada je titulu najstarije osobe na svijetu zvanično nosila Francuskinja Jeanne Calment, koja je umrla u 122. godini.

Gotho, koji je rođendan proslavio sa unukom Suryantom i suprugom Suwarni, nadživio je desetero braće i sestara, četiri prethodne supruge i djecu. Skromna proslava uz porodicu i komšije održana je u njegovoj kući u mjestu Sragenu.

Mbah Gotho se osmjehivao dok su mu pjevali rođendansku pjesmu, a uspio je sam odjednom ugasiti sve tri svijeće sa brojevima 1, 4 i 6 na rođendanskoj torti. Kada su ga ranijih godina pitali da im oda tajnu dugovječnosti, Gotho je odgovorio: "Jedini recept je strpljenje."

Novinarima je ispričao da se za smrt počeo pripremati još 1992. godine, kada je dao isklesati svoju nadgrobnu ploču, a prošle godine je izjavio da „sada želi umrijeti“.

Odnedavno Gotho više ne može sam održavati higijenu i članovi porodice pomažu mu u hranjenju. Unuci kažu da Gotho najviše vremena provodi slušajući radio jer mu je vid preslab da bi gledao TV program.

U svijetu ima još nekoliko osoba koje su nadmašile rekord Jeanne Calment. Nigerijac James Olofintuyi tvrdi da je star skoro 171 godinu, a Etiopljanin Dhaqabo Ebbe navodno ima 163. godine. Međutim, za razliku od Gothoa, ni jedan ni drugi nemaju dokumente kojima bi mogli potvrditi svoju dugovječnost.