Inženjer tvrdi da je pronašao nestali malezijski avion

objavljeno: 20.03.2018. u 11:00

Australijski inženjer Piter Mekmehon tvrdi da je pronašao dijelove aviona MH370 avio-kompanije Malaysia Airlines nestalog 2014. godine.

Prema riječima ovog Australijanca, koji 25 godina proučava nesreće ove vrste, temeljnim proučavanjem mapa NASA-e i Googlea, utvrdio je da se ostaci malezijskog aviona nalaze 16 kilometara južno od ostrva Raund, piše Sputnik. 

Ostrvo se nalazi 22,5 kilometara sjeverno od Mauricijusa, u dijelu okeana koji do sada nije bio pretraživan, tvrdi Mekmehon. 

On dodaje da je rezultate svoje istrage poslao Zavodu za transport i sigurnost Australije, koji nije isključio mogućnost da to zaista jesu dijelovi nestalog aviona, ali je američka vlada ranije naredila Australijancima da se prilikom potrage drže svoje zone u Indijskom okeanu. 

- Četiri američka istražitelja su poslana ovdje kako bi pratila rezultate istrage. Željeli su da budu sigurni da će sve primljene informacije biti sakrivene od javnosti - navodi Mekmehon. 

Avion Malaysia Airlinesa na letu MH370 sa 239 putnika i članova posade, na letu iz Kuala Lumpura ka Pekingu, 8. marta 2014. izgubio se sa radara iznad Indijskog okeana.