open-navfaktor-logo
search
Premijera na SFF-u
Ines Tanović: Moj san je bio da film "Sin" vidi prvo Sarajevo jer je priča sarajevska
Publika će ovaj film imati priliku gledati 16. augusta istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen
20.07.2019. u 07:35
get url
text
Ines Tanović: rediteljica filma "Sin"

Jubilarno, 25. izdanje Sarajevo Film Festivala svečano će otvoriti svjetska premijera filma "Sin" bosanskohercegovačke rediteljice Ines Tanović, koji će biti prikazan u Takmičarskom program – igrani film.

Publika će ovaj film imati priliku gledati 16. augusta istovremeno u Narodnom pozorištu Sarajevo te u Ljetnom kinu Raiffeisen.

- Kada sam pripremala ovaj film, imala sam želju da bude prikazan upravo na otvaranju SFF-a, u Open Airu, u Takmičarskom programu. Naravno, to su tada bili snovi i nekako je nemoguće bilo zamisliti da će se ostvariti. Ali kada sam dobila poziv od Mire i Elme (Miro Purivatra i Elma Tataragić, op.a.), da oni razmišljaju o tome, moji snovi su se počeli ostvarivati. Sretna sam što će film biti prikazan prvo u Sarajevu jer je film posvećen tom gradu. Porodica koja ocrtava ovu priču je sarajevska porodica, onako kako je ja vidim. Svaki kadar u ovom filmu je posvećen Sarajevu onako kako ga ja vidim, i mislim da nije bilo prirodno boljeg mjesta premijere i svjetske premijere nego Sarajevo Film Festivala. Mogu samo zamisliti koju ću tremu imati kada to bude u Metalcu pred sarajevskom publikom jer znate da je uvijek najteže kod kuće. Ali ja se nadam da će im se dopasti film - kazala nam je Tanović.

"Sin" je koprodukcija Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Rumunije, Slovenije i Crne Gore. Uloge u filmu ostvarili su Dino Bajrović, Snežana Bogdanović, Uliks Fehmiu, Emir Hadžihafizbegović, Lidija Kordić, Lazar Dragojević, Kemal Rizvanovic, Enes Kozličić, Ermin Bravo, Maja Izetbegović, Jernej Kogovšek, Izudin Bajrović, Admir Glamočak…

Film je sniman prošle godine u septembru. To je savremena priča koja govori o međusobnim odnosima četveročlane porodice u Sarajevu, u kojoj je jedan od sinova usvojen.

- U filmu pratim jednu porodicu koja se razvija. Glavni lik u filmu je mladi čovjek koji je bio oženjen strankinjom, a koja ga je ostavila trudna. Priča je to jednog sredovječnog muškarca koji je razočaran, razveden, koji se bori za normalan život. To je ono kako ja vidim Sarajevo i BiH danas, gdje se mi, koji smo ta srednja generacija, ne vidimo ni naprijed ni nazad. Mi smo negdje zaustavljeni u vremenu. U filmu igraju sjajni glumci jer sam željela da oni ispričaju moju priču - naglasila je Tanović.

"Sin" je drugi dugometražni igrani film rediteljice Ines Tanović. Napisala je i režirala šest kratkih igranih filmova, kao i brojne TV serijale, dječije emisije, dokumentarce, spotove i reklamne kampanje. Učestvovala je u Berlinale Talent Campusu 2006. godine, a s projektom "Odluke" ušla je u izbor za nagradu Berlin Today 2011. Tanović je režirala bh. segment dugometražnog igranog omnibusa "Neke druge priče" koji je prikazan na više od 40 svjetskih filmskih festivala i osvojio je šest međunarodnih priznanja. Njen prvi dugometražni igrani film "Naša svakodnevna priča" prikazan je na više od 40 međunarodnih filmskih festivala i osvojio je 15 nagrada, te bio bh. kandidat za Oscara 2015.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.