open-navfaktor-logo
search
Bajevićevi kandidati
INFOGRAFIKA: Pogledajte u kakvoj su formi Zmajevi pred meč(eve) baraža za EURO 2020
Nešto više od dvije sedmice ostalo je do utakmice polufinala baraža za EURO 2020 između Bosne i Hercegovine i Sjeverne Irske.
11.03.2020. u 07:25
get url
text

Iako su Zmajevi ne tako davno u dva navrata (2:1 i 2:0) u Ligi nacija pobjeđivali narednog protivnika, oba puta je fortuna u nekim situacijama bila na strani naše selekcije.

Problemi s povredama (Lulić, Kolašinac, Đurić i Krunić) zadali su mnogo muke selektoru fudbalske reprezentacije BiH Dušanu Bajeviću, koji je u ponedjeljak objavio spisak igrača na koje će računati u borbi za plasman na Evropsko prvenstvo.

Na spisku iskusnog bh. stručnjaka je 29 imena, a među njima su i četverica novajlija Siniša Saničanin, Branimir Cipetić, Amar Rahmanović i Anel Šabanadžović, a Faktor je još u nedjelju najavio kako bi nekadašnji mladi reprezentativac BiH i defanzivac novosadske Vojvodine mogao dobiti Bajevićev poziv, što se na kraju i obistinilo.

Za prvu "akciju" u ovoj kalendarskoj godini legendarni Princ sa Neretve odlučio je pozvati četiri golmana. Osim naše "jedinice" Ibrahima Šehića (BB Erzurumspor) i Jasmina Burića (Hapoel Haifa), povratnici u nacionalni tim su Vedran Kjosevski (FK Željezničar) i Asmir Begović (AC Milan).

Šehić je u 2020. godini upisao devet nastupa, a u njih pet je uspio sačuvati svoju mrežu. Njegov tim je trenutno na drugom mjestu u 1. Lig (drugi rang) i jedan je od glavnih kandidata za plasman u elitu turskog fudbala.

Jasmin Burić je od svih Bajevićevih golmana branio najviše u ovoj godini. Upisao je 12 mečeva, a u šest je zabilježio "clean-sheet".

Nakon što je u nedavnom meču protiv Fiorentine debitovao na golu velikog Milana, povratnik u naš nacionalni tim Asmir Begović u prvom susretu kao starter poražen je od Genoe na San Siru.

VEZANI TEKST - Duško Bajević objavio spisak Zmajeva na koje će računati u baražu za EURO 2020

Vedran Kjosevski vratio se na gol Željezničara. U nastavku sezone odigrao je četiri meča, a ovog proljeća još nije primio pogodak.

Povrede Senada Lulića i Seada Kolašinca zadale su mnogo glavobolje našem selektoru, pogotovo kada je riječ o defanzivi. Ni forma ostalih bh. defanzivaca nije stvar s kojom se možemo posebno pohvaliti. Neki minutažu dobijaju na kapaljku, dok je recimo sezona u Rusiji tek počela.

Tako je Ermin Bičakčić ove godine na terenu proveo svega 142 minute, iako je njegov Hoffenheim u tom periodu odigrao devet mečeva (810 minuta). Ni Darko Todorović nije u mnogo boljoj situaciji u redovima Holsten Kiela. U 2020. upisao je tri nastupa, a njegov klub odigrao je devet zvaničnih utakmica.

Toni Šunjić je s Dinamom ovog proljeća odigrao tek dvije utakmice (pobjeda i poraz, op. a.), s obzirom na to da su u proljetnom dijelu ruske Premier lige odigrana tek dva kola.

Marko Mihojević je nastupio u svih sedam mečeva svog Auea u ovoj kalendarskoj godini. U četiri susreta upisao je svih 90 minuta, dok je u tri nasvrata šansu dobio sa klupe. Iskusni Ervin Zukanović se nakon "azijske avanture" vratio u Serie A, a za SPAL je odigao tri utakmice otkako je stigao na Apenine, dok za Al-Ahli nije igrao u 2020. godini.

Zoran Kvržić je od transfera u Kayserispor upisao tri nastupa za svoj novi klub. Pet mečeva je propustio, jedan zbog suspenzije, tri zbog povrede i u jednom nije upisao minutažu. Povratnik u reprezentaciju, u kojoj ga nije bilo u posljednjim akcijama, Bojan Nastić čeka na početak sezone u Bjelorusiji, gdje brani boje BATE Borisova.

Eldar Ćivić odigrao je šest mečeva u dresu Frencvarosa, a zabilježio je i jednu asistenciju.

Po posebnom lupom su novajlije Siniša Saničanin (FK Vojvodina) i Branimir Cipetić (NK Široki Brijeg). Saničanin je nekadašnji mladi reprezentativac BiH. Ovog proljeća odigrao je svih 450 minuta za Vojvodinu. U ovim mečevima ekipa iz Novoga Sada zabilježila je četiri pobjede i jedan poraz, i to na gostovanju kod Crvene zvezde (2:1).

Branimir Cipetić odlično je otvorio proljeće u Premijer ligi. Odličnu formu potvrdio je u mečevima protiv Mladosti i Borca u kojima je upisao po jednu asistenciju. Na travnjaku je proveo svih 360 minuta ovoga proljeća računajući i nastup Širokog Brijega u četvrtfinalu Kupa BiH.

Uz Edina Džeku ključni igrač naše reprezentacije svakako je Miralem Pjanić. Mire je imao manjih problema s povredom, zbog čega nije igrao u posljednje dvije utakmice u Serie A. U 2020. upisao je deset nastupa. Nadati se je da će golovi i asistencije doći onda kada je najpotrebnije, u baražu.

Muhamed Bešić je u ovoj godini postigao prvjenac u dresu Sheffield Uniteda za koji je odigrao šest mečeva (304 minute), no u posljednja četiri prvenstvena susreta nije ga bilo u sastavu. U boljoj situaciji nije ni Haris Duljević. Nekadašnji kapiten Sarajeva ove godine proveo je tek 85 minuta na terenu (tri nastupa), a u posljednjih pet prvenstvenih susreta svog tima nije dobio minutažu.

Za razliku od Duljevića, njegovog nekadašnjeg klupskog kolege, Gojko Cimirot redovan je u startnoj postavi Standard Liegea. U belgijskoj Jupiler ligi ove godine nije propustio ni minute. U osam nastupa (720 minuta) upisao je i jednu asistenciju.

Amer Gojak je odigrao sedam mečeva za Dinamo, a postigao je i jedan pogodak. Identičnu statistiku ima i Stjepan Lončar, a sedam nastupa u 2020. skupio je i Deni Milošević, ali bez ikakvog učinka.

Novajlija u "A" selekciji Amar Rahmanović u proljetnom dijelu Premijer lige upisao je tri nastupa, ali i tri asistencije, dok je Anel Šabanadžović u dresu AEK-a odigrao 241 minutu (sedam utakmica) i zabilježio jednu asistenciju.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine itekako je ovisna od forme njenog kapitena. Kada je Edin Džeko na pravom nivou, teško da će se desiti da Zmajevi mogu podbaciti, makar kada je riječ o ofanzivi.

Džeko je u 2020. godini odigrao deset utakmica, postigao je pet golova i zabilježio dvije asistencije, a na terenu je proveo 891 minutu.

VEZANI TEKST - Saničanin za Faktor: Poziv u seniorsku selekciju BiH najveći je korak u mojoj karijeri

Ipak, Dijamant nije najefikasniji Zmaj u ovoj kalendarskoj godini. Taj epitet trenutno pripada Edinu Višći. Najbolji fudbaler istanbulskog Bašakšehira u 12 ovogodišnjih nastupa sedam puta je pogodio mrežu protivnika, u tri navrata bio je u ulozi asistenta, a nijedan drugi bh. fudbaler nije proveo više minuta u igri (1.111 minuta, op. a.).

U novom klubu odlično se snašao i Smail Prevljak. Napadač RB Salzburga od ove zime igra na posudbi u Eupenu gdje je u pet nastupa postigao četiri gola, što nikako nije moglo promaći Adnanu Čustoviću, pomoćniku Dušana Bajevića.

Osam nastupa u ovoj godini u dresu svog MOL Fehervara upisao je Armin Hodžić. Nekadašnji napadač Željezničara i zagrebačkog Dinama zabio je dva gola i upisao jednu asistenciju.

Šest asistencija i jedan pogodak Miroslava Stevanovića na ukupno pet mečeva u 2020. godini bili su najbolja preporuka za selektora BiH da ga vrati među najbolje fudbalere naše zemlje. Mladi Luka Menalo ovog proljeća ne igra u formi u kakvoj je bio jesenas u redovima ljubljanske Olimpije, a četiri nastupa (235 minuta) za sada mu nisu bila dovoljna za prvjenac u ovoj godini.

Koronavirus zbog kojeg su u nekim zemljama obustavljena prvenstva nikako nikome ne idu na ruku, pa tako ni našoj selekciji. Duža pauza u italijanskoj Serie A, gdje igraju četiri reprezentativca, nikako ne bi odgovarala našim najboljim fudbalerima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.