open-navfaktor-logo
search
Utvrditi sve činjenice
Inicijativa mladih za ljudska prava zahtjeva nepristrasnu istragu u slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića
Inicijativa mladih za ljudska prava (YIHR) saopćila je danas da od Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) zahtjeva da sprovede profesionalnu istragu, kao i da tačno i blagovremeno informiše javnost o slučaju ubistva Ervina Ćelahmetovića koje se dogodilo u noći 21. maja u Priboju.
24.05.2023. u 15:05
get url
text

Inicijativa navodi da "imajući u vidu da je osumnjičeni za ovo ubistvo policijski službenik, kao i da postoje sumnje da su mu u bjekstvu pomogle tri osobe, nužno je da MUP i tužilaštvo osiguraju sprovođenje nepristrasne istrage u cilju utvrđivanja svih činjenica u ovom slučaju".

VEZANI TEKST - Detalji tragedije u Priboju: Ervin Ćelahmetović umro od krvarenja na mozgu, kobne povrede nanesene šakama

- S obzirom da je ovo drugi slučaj nasilja u Priboju u kojem su osumnjičeni pripadnici MUP-a u prethodne dvije godine, pozivamo ovo ministarstvo da sprovede postupak unutrašnje kontrole nadležne policijske uprave u Priboju kako bi se ispitalo njeno funkcionisanje i mehanizmi prevencije. 

Nakon niza etnički i vjerski motivisanih incidenata na području Priboja potrebno je učiniti sve da se povjerenje kako među građanima, tako i između građana i institucija obnovi. Preduslov za to su djelotvorna istraga i kažnjavanje odgovornih  - navodi se, između ostalog, u saopćenju.

Kako navode, dodatno zabrinjava činjenica da MUP nije ni potvrdio niti demantovao informacije koje su se pojavile u medijima nakon ubistva o bjekstvu osumnjičenog iz zemlje.

- Poroznost granice sa Bosnom i Hercegovinom nije novost ali zabrinjava što je to postala činjenica na koju računaju osumnjičeni za teška krivična djela - navode iz Inicijative.  

Podsjetimo, tridesetpetogodišnji Ervin Ćelahmetović iz Priboja preminuo je nakon što ga je u jednom ugostiteljskom objektu u centru grada krvnički pretukao sugrađanin i policijski službenik Igor Avramović (1995). 

Prema riječima očevidaca, preminuli Ervin Ćelahmetović provodio se s društvom u gradu, kada mu je prišao Igor Avramović koji se nalazio u istom lokalu i nakon kraće rasprave krvnički počeo da ga udara. Od udaraca zadobijenih Ćelahmetović pao je na pod i ostao nepomičan da leži.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.