open-navfaktor-logo
search
Na oprezu
Inspekcija pooštrila kontrole na aerodromima u Sarajevu i Tuzli, postavljene i termalne kamere
Federalna uprava za inspekcijske poslove je u vršenju pojačanog inspekcijskog nadzora na Međunarodnom Aerodromu Sarajevo u prethodnom periodu angažovala dodatnih šest uposlenika kako bi svi putnici koji dolaze iz Njemačke, Španije, Francuske, Italije, Irana, Kine i Sjeverne Koreje što brže i efikasnije prošli obaveznu sanitarnu kontrolu, popunili sanitarni upitnik, zaprimili rješenje o ograničenom kretanju i izolaciji, te bili stavljeni pod zdravstveni nadzor. 
12.03.2020. u 19:09
get url
text

Također, angažovan je i jedan federalni sanitarni inspektor koji s dvoje kolega kantonalnih sanitarnih inspektora vrši pojačane kontrole putnika na Međunarodnom aerodromu u Tuzli.

U funkciji je i termalna kamera koja omogućava detekciju putnika s povišenom tjelesnom temperaturom, te je u saradnji sa aerodromskim osobljem osiguran aerodromski prostor za privremenu izolaciju lica s povišenom temperaturom do dolaska epidemiologa i ljekara.

Uposlenici Međunarodnog aerodroma Sarajevo, Međunarodnog aerodroma Tuzla i Granične policije BiH pružaju svu potrebnu pomoć i sarađuju s federalnim inspektorima kako bi se osigurala obavezna procedura sanitarne kontrole prema naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva. 

Napominjemo da su, u skladu s naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, od 10. marta 2020. godine, u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane koronavirusom (COVID-19), uspostavljene Procedure nadzora putnika u međunarodnom prometu kao odgovor na pojavu koronavirusa (COVID-19), koje se primjenjuju prema svim putnicima koji dolaze s područja NR Kina, Južna Koreja, Iran, Italija, Francuska, Njemačka i Španija.

Osim primjene navedenih Procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) svim stranim državljanima koji ulaze u FBiH iz navedenih zemalja propisuju se mjere ograničavanja kretanja na razdoblje od 14 dana.

Osim primjene navedenih Procedura nadzora putnika u međunarodnom prometu, kao odgovor na pojavu novog koronavirusa (COVID-19) svim BiH državljanima i stranim državljanima koji imaju stalni ili privremeni boravak u BiH, a ulaze u FBiH iz navedenih zemalja izdaje se Rješenje o obaveznoj izolaciji u trajanju od 14 dana.

Preporučuje se BiH državljanima i stranim državljanima sa stalnim i privremenim boravkom u BiH, da ne putuju u navedene zemlje, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.