open-navfaktor-logo
search
Dvostruki aršini
"Inspektor Fahir je prepoznav'o rupe čak i u zakonu gravitacije": Kad kantonalci treniraju strogoću
Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo jučer je trenirala strogoću nad zastupnicima Parlamenta FBiH, pa su tako inspektori prekinuli sjednicu.
16.10.2020. u 18:10
get url
text

Naravno da se trebaju poštovati naredbe zbog povećanja broja osoba pozitivnih na koronavirus u Kantonu Sarajevu, ali svakako da nikome nije jasan selektivni pristup koji imaju inspektori KUIP-a. Naročito to da Kantonalna inspekcija upada na sjednicu Federalnog parlamenta i to u sali koja ispunjava sve epidemiološke uvjete u pogledu držanja distance među učesnicima sjednice. Osim toga, u interesu građana Federacije je da Parlament radi. 

Da direktora Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo Fahira Halilovića zanima poštovanje naredbi, sigurno bi prvo poveo računa o javnom gradskom prijevozu i poslao nekog od inspektora da se provoza tramvajem, trolejbusom ili autobusom u kojima se putnici gotovo guše i u kojima su svi poredani kao sardine u konzervi.

Primjer - danas u popodnevnim satima u tramvaju. 

 

 

Također, sigurno da bi inspektori imali pune ruke posla da posjete neki od velikih tržnih centara u kojem u pojedinim trenucima u isto vrijeme bude po više stotina posjetilaca. Halilović bi svoje uposlenike mogao poslati u pojedine ugostiteljske objekte u kojima u isto vrijeme borave deseci gostiju ili na predizborne sastanke pojedinih političkih partija na kojima je stotinjak članova.

Direktor Kantonalne inspekcije Fahir Halilović pohitio je danas da se pohvali u Avazu kako je "naveo parlamentarce da i oni rade u okviru zakona".

- Uveli smo mogućnost pokretanja zahtjeva za inspekcijskim nadzorom pozivom na Viber broj ili slanjem poruke, te mailom na zvaničnu adresu, kao i pozivom na fiksni telefonski broj. Sadržajem odredbi člana 30. Zakona o inspekcijama, propisano je da je nadležna inspekcija obavezna izvršiti inspekcijski nadzor na podneseni zahtjev u roku od 15 dana od dana podnošenja zahtjeva- objašnjava šef Inspekcije KS.

Istovremeno iz Inspekcije navode kako su "na osnovu prethodno dobijenih telefonskih prijava, sanitarni inspetori izvršili jučer, shodno stvarnoj i mjesnoj nadležnosti, inspekcijski nadzor u hotelu Hills". 

Postavlja se pitanje koji je tako važan građanin prijavio sjednicu Zastupničkog doma, pa je inspekcija reagirala u roku odmah, dok se u nekim drugim situacijama gdje se ne mogu ispoštovati mjere može čekati i danima?!  U skladu s tim, da se i našalimo, pa da citiramo Ramba Amadeusa: 

"Inspektor Nagib (Fahir, u ovom slučaju) je inspektor bio

čovjek vrlo iskrene reputacije

Al' inspektor Nagib je prepoznav’o rupe

čak i u zakonu gravitacije..."

VEZANI TEKST - Zaimović: Upad kantonalne inspekcije usred sjednice Zastupničkog doma FBiH je sramota za njih

Da strogoću ne treniraju samo inspektori i to na sjednici čije održavanje je u interesu građana (osim onog važnog što je zvao inspekciju), potvrđuju i današnje patrole na Vilsonovom šetalištu u Sarajevu, gdje pripadnici MUP-a upozoravaju građane da moraju nositi maske.

U isto vrijeme Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, izjavljuje kako joj nije jasno šta narodu nije jasno. Narodu, primjera radi, nije jasno zašto se nad njima trenira strogoća na otvorenom, na gradskom šetalištu, a istovremeno vozila gradskog prijevoza su krcata i u njima nema ni "m" od mjera. Ili zašto Krizni štab ne smije donijeti naredbu o privremenom zatvaranju nargila-barova?!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.